Hírek

2004.10.28. 06:23

Drága emlékmű a polcon a magyar Ki kicsoda

Honfitársainknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha aranyborítású könyvben akarják nézegetni életrajzukat. Szakértő szerint lélektani csapda segíti a svájci Hübner-féle kék Who is who (Ki kicsoda) magyarországi változatának értékesítését.

Kováts Antal

A telefon szinte bárkinél megszólalhat. A vásárolt címlisták, saját kutatások és ügyfelek ajánlásai alapján kiválasztottakat értesítik, hogy ingyen bekerülhetnek a Ki kicsoda legújabb kiadásába. Az életrajz felvételekor oldott hangulat alakul ki. A sikereibe merült ügyfelet ekkor éri a felajánlás: a műre elő is lehet fizetni.
A szerkesztő táskájából bőrkötéses, aranyozott mintapéldány kerül elő. Az ár sem marad titok.
A négyféle – papír, vászon, cabra vagy bőr – könyvcsoda kiviteltől függően 34700 és 100000 forint közötti összegért jegyeztethető elő. A pénzt sokan kifizetik.
– Évente mintegy 5 ezer darab kel el – mondta lapunknak Csillag Zoltán (28), a budapesti kiadó vezetője. – Még mindig titok számomra, hogy valójában kik és miért veszik ezt a könyvet. Van, hogy jól menő ügyfél természetesnek tartja, hogy ott a helye a műben, de nem áldoz rá egyetlen fillért sem. Máskor súlyosan beteg bácsi vásárol egyet, emlékül az unokáknak.
A pszichológus szerint aki belelapoz, szinte azonnal látja, hogy többségében olyan személyekkel készült itt életrajzinterjú, akik valójában nem hírességek. A kiadó nyilván az ajánlások alapján azokat keresi meg, akikről feltételezi: el lehet hitetni velük, hogy ott a helyük a „híres emberek” között. A könyv szép kivitele is csali az öntetszelgés csapdájában. Lazul az ítélőképesség, és a „palimadár” már alá is írta az előjegyzést.
Máshol másként van. A Biográf Kiadó gondozásában kétévente megjelenő Ki kicsoda szakmai bírálóbizottság döntése alapján válogat a könyvbe kerülő személyek között. Az életrajzfelvétel ingyenes – mondta Reisz Ágnes, a kiadó gazdasági vezetője. Fényképet nem közölnek. A 2004-es kiadásában 14406 magyar és 6725 külföldi személy életrajzát tartalmazó kiadvány üzletekben 12 ezer, a kiadótól 10 ezer forintos áron vehető meg. A CD-változat hatezer forintba kerül.

Lélektani csapda

Legtöbb ember önértékelése nem olyan biztos, hogy pontosan meg tudja határozni, helye van-e lexikonban, mondta a jelenségről Szummer Judit pszichológus. Korábban őt is megkereste a Who is who Kiadó. Az életrajzok ingyenes felvételekor az interjúalanyok egyre inkább elszédülnek vélt sikereiktől, saját magukat lenyűgöző életpályájuktól. Ezért nem veszik észre, hogy csapdába sétálnak bele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!