Hírek

2004.10.16. 08:36

Biokőnövesztő csodafegyver segít a pusztuló korallokon

Egyre több szó esik a korallok riasztó mértékű pusztulásáról és fehéredéséről. Egy ügyes találmány, a biokőnövesztő is hozzájárulhat a korallvész megfékezéséhez.

Tornai Szabolcs

Amilyen fontos az esőerdő a szárazföldön, ugyanolyan nélkülözhetetlen a korall a tengerben.
A korallszirtek a Föld legnagyobb és legszínesebb eleven építményei. A felmérések szerint azonban a korallkincs egyharmada már elpusztult. És ha a pusztulás a mai ütemben folytatódik, 2030-ra a korallok kétharmada fog eltűnni.
A korallok legjobb barátja a tiszta víz és a sok napfény. Legádázabb ellensége a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, a túlzott halászat, a tömegturizmus és a tengerparti építkezések. A korallvész elsősorban a fejlődő országokat fogja sújtani, mivel a legtöbb korallszirt a harmadik világ tengereiben található. A pusztulás része az úgynevezett kifehéredés. A korall szöveteiben alga lakik, ettől színpompás. De ha az alga káros tényezők hatására elhal, a korall színét veszti, majd maga is elpusztul.
A korallok sorsa a kormányok kezében nyugszik, de a civil kezdeményezések is sokat segíthetnek. Mostanában egyre több figyelem irányul egy ügyes találmányra, amelyet a Korallzátony Világszövetség elnöke és egyik munkatársa fejlesztett ki. Thomas Goreau és Wolf Hilbertz rájött, hogy alacsony feszültségű (12 voltos) árammal mészkövet lehet növeszteni acélrudakra. A betonkemény mészkőben a korallok gyorsan fejlődnek.
Számos olyan helyen is sikerült korallokat növeszteni, ahol teljesen kipusztultak. Jelenleg a világtengerek tizenöt pontján folyik mentőakció. A legnagyobb szabású az indonéziai Bali szigetétől északra. Az ottani öbölben huszonegy „korallbárka”, azaz biokőnövesztő végzi a dolgát nyolcvan áramadagoló kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!