Hírek

2004.10.14. 11:32

Bevetésre kész NATO-erő

A NATO arra törekszik, hogy mielőbb nagy és gyorsan bevethető közös haderő jöjjön létre.

Toronyi Attila

A NATO védelmi minisztereinek romániai, brassó-pojánai értekezletén Jaap de Hoop Scheffer bejelentette: a reagálóerő 2006-ban éri el teljesítőképességének tetőpontját. Ekkor 24 ezer ember áll majd rendelkezésére.
A NATO-főtitkár emlékeztetett arra, hogy a gyors reagálású erő létrehozását a szervezet 2002. novemberi csúcstalálkozóján határozták el.
A haditengerészeti, légi és szárazföldi egységeket magába foglaló alakulatok igen rövid idő alatt, fenyegetés esetén öt-harminc napon belül bevethetők. Jelenlegi formájában már egy éve létezik a reagálóerő, 8-9 ezer katonáját a szervezet tizenöt országa adta össze. A gyors reagálású erőnek képesnek kell lennie katonai, humanitárius, evakuálási, válságkezelési és terrorizmusellenes műveletek végrehajtására. Egyes elemeit már felhasználták Afganisztánban.
A NATO főtitkára szerint a közös haderő gyors bevethetősége céljából meg kell változtatni a parlamenti eljárásokat egyes tagállamokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!