Hírek

2004.10.29. 01:34

Bábák segítik a babákat

Nemzetközi bábakonferencia zajlik a fővárosban. Az Országos Bábaszövetség másodszor rendezett tanácskozást, hogy tagjai külföldi tapasztalatokat gyűjthessenek.

Tóth Tímea

Az egyesült államokbeli tennessee-i bábaközpont alapítója, Ima May Gaskin szerint szülni nem nehéz, főleg ha van segítség. 1971 óta több mint 1200 szülést kísért végig. Módszerét világszerte, így Magyarországon is alkalmazzák. Sajnos, csak néhány kórházban.
A 101 magyarországi szülészeti osztályon mindössze öt-tíz bába vezethet orvos nélkül komplikációmentes szülést. A várandós kismamák ugyanis nem tudják, hogy bábát is választhatnak a szüléshez. A bábák olyan képzett szülésznők, akik orvosi felügyelet nélkül is irányíthatják egy gyermek világrajövetelét, ha az természetes módon, gond nélkül zajlik. A komplikációkra pedig időben fel tudják hívni a szakorvos figyelmét.
– Már többször megtörtént, hogy a baba szívhangját mutató berendezés és az ultrahang figyelmeztető jelzése előtt tudtam, hogy valami baj történt – meséli az Országos Bábaszövetség elnöke. Vincze Krisztina hangsúlyozta, ők – az orvosokkal ellentétben – nem hagyják el hoszszabb időre a szülő nőt. Így az anya lelkiállapotából következtetni tudnak arra, ha a nőt egy kellemetlen élmény akadályozza a szülésben.
A bábaságot külföldön egyetemeken, itthon egyáltalán nem oktatják. Elismerésük sem egyöntetű, orvosa válogatja, hogy szívesen látja-e a szülőszobában.
Az Országos Bábaszövetség ez ellen szeretne fellépni, kivívni a szakma elismerését. Felmerült az is, hogy a védőnőkhöz hasonlóan önálló kamarát hoznak létre.

Dúlák is támogathatják a szülő nőt és a párját

Haas György pszichoterapeuta és egyben dúla, azaz segítőtárs. Olyan, legtöbbször saját szülési tapasztalattal rendelkező nőt (férfit ritkán) neveznek így, aki folyamatos fizikai és érzelmi segítséget nyújt

az anyának. Gyakran előfordul, hogy az apát is istápolja a szülés előtt, alatt és után.

A dúla végig a vajúdó mellett van, műszakváltás nélkül. Kutatások szerint a dúla támogató jelenléte csökkentheti az orvosi beavatkozások számát. A dúla nem helyettesíti sem az orvost, sem a bábát, sem a szülésznőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!