Hírek

2004.10.25. 07:08

Átalakul a német állam

Hazánkhoz hasonlóan az Európai Unió több tagállamában is napirenden van a parlamenti és alkotmányreform.

Gyulay Zoltán

Az elmúlt héten Olaszország ismételten nekilátott a föderalizáció útjának: a jobboldali többségű olasz képviselőház elfogadta azt az alkotmánytervezetet, amely a jövőben húsz tartomány és autonómia szövetségeként képzeli el az olasz államot. Németországban ugyan még nem tartanak itt, de Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) vezére és Franz Müntefering, a szociáldemokraták (SPD) irányítója pártelnökként sokat vitatkozik. Az úgynevezett föderalizmus bizottságban azonban nagy közöttük az egyetértés. Sokan már egy SPD–CDU/CSU nagykoalíció árnyékát látják előrevetülni. Sürget a határidő. A tartományok ugyanis állandó vitában vannak a szövetséggel, a gazdagabb tartományok ellentéte nyilvánvaló a szegényebbekkel. Karácsonyig ki kell tehát dolgozniuk a régóta halogatott reform javaslatait. Az ügyben végül a szövetségi tanácsnak (Bundesrat) és a szövetségi gyűlésnek (Bundestag) egyaránt kétharmados döntésre van szüksége. Nem lesz könnyű a dolog.

Az egymásnak ellentmondó nézeteket ketten képviselik a legerőteljesebben. A tartományi miniszterelnökök közül a baden-württembergi Erwin Teufel (CDU) szerint helyben lehet szakszerűbben, polgárközelibben, gyorsabban és a helyzetnek megfelelően dönteni. Brigitte Zypries igazságügy-miniszter (SPD) viszont úgy véli, hogy azokat az eseteket, amelyek Németország egészét érintik, szövetségi szinten kell szabályozni.

Alkotmány – az ország alaptörvénye

Az országok legmagasabb szintű jogforrása, amely meghatározza annak államformáját. Törvényben fogalmazza meg az államszervek (parlament, kormány) működésének alapelveit, feladatait, rögzíti az állampolgárok jogait és kötelességeit.

Egyetértő és együttműködő ellenfelek

Franz Müntefering ipari kereskedő. Rövid és közérthető mondataiért kedvelik leginkább a választók.

Edmund Stoiber bajor miniszterelnök. Büszke jogász. Még mindig nem adta fel kancellári terveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!