Hírek

2004.10.30. 05:54

Aláírták az uniós alkotmányt

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="293"] Magyar részről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a még hivatalban lévő Kovács László külügyminiszter írta alá az alkotmányos szerződést
[/caption]Tegnap kézjegyével látta el Rómában az EU alkotmányos szerződését a huszonöt tagország állam-, illetve kormányfője, köztük a magyar miniszterelnök és a külügyminiszter.

Fából és platinából készült tollat kaptak ajándékba az aláírók – így Gyurcsány Ferenc és Kovács László is. A különleges írószerszámot latin felirat ékesíti: „Ezzel írták alá Európa alkotmányát 2004. október 29-én, holland elnökség alatt”. A tagállamok képviselői az országok neve szerinti ábécérendben – saját nyelvük alapján – látták el kézjegyükkel a szerződést. Magyarország Luxemburg és Málta között került sorra.
A ceremóniának a Capitolium múzeumi épülete adott otthon. Ugyanott írta alá a szerződést a hat állam 47 éve, a mai EU elődszervezeteinek megalapításáról.

Az alkotmány összefoglalja és továbbfejleszti a korábbi uniós alapszerződéseket. Azt követően lép életbe, hogy az EU-tagországokban ratifikálják. Várhatóan legalább tíz országban népszavazást tartanak, Magyarország parlamenti jóváhagyásával erősíti meg a szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!