Hírek

2004.10.16. 09:32

Akna robbant a bányában

Vecsés és Gyál között egy kavicsbányában tegnap délelőtt robbanás történt, három férfi megsérült. A Nemes és Társa Kft. aknamentesítő cég vezetőjének sérülése súlyos, két munkatársáé könnyebb.

Balaton B.–Steiner K.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A rendőrség kordonnal zárta le a gyáli robbanás helyszínét. Újabb aknákat kerestek, a helyszínelők csak ezután láthattak munkához.
[/caption]A Gyál táblát elhagyva, balra fordulunk a betonúton és zötykölődünk közel két kilométert, mire a bánya bejáratához érünk. Rendőrök állják el utunkat, tájékoztatásuk szerint csoportosan majd elmehetünk egy kordonig, de tovább nem. Negyedóra múlva már a monori rendőrkapitány nyilatkozik a műanyag szalag előtt. Legalább ötszáz méterre történt a robbanás, a tűzszerészek ottjártunkkor is a területet vizsgálják. Újabb aknákat keresnek. A bányát nemrég nyitották meg, ez a hatos számú. A közeli M0-s építkezést szolgálják ki kaviccsal és sóderrel. Múlt héten már felrobbantottak egy második világháborús aknát a területen. Bolyinka Barnabás bányatulajdonos megbízása alapján végezte a Nemes Zsolt vezette kft. a terület aknamentesítését.
– Amikor a fémkereső bejelzett, kézzel is ásni kezdtek, mivel azonban az agyagos talaj kemény volt, ez nem vezetett eredményre. Ezért a kavicsbányában dolgozó lánctalpas jármű segítségét kérték az ásáshoz. Amikor a gép megkezdte a munkát az egyik akna felrobbant, és három tűzszerész megsérült, mondta a Reggelnek a bánya tulajdonosa.
Előzetesen sok sérültet jeleztek, ezért hét mentőautó és mentőhelikopter is a helyszínre indult, mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A három sérültet végül az Országos Baleseti Intézetbe szállították.
Laczkó Tibor főorvos, ügyeletvezető lapunknak elmondta: a legsúlyosabb sérült az arcán és felső légútján szenvedett égési sérüléseket, jelenleg altatják.
A két másik tűzszerész repeszdaraboktól sérült, állapotuk közepesen súlyos. Mindhármuk dobhártyája is megsérült.
Megkerestük Gergely Sándort, a Nemes és Társa Kft. műszaki igazgatóját, aki nem kívánt nyilatkozni és lecsapta a telefont. Nemes Zsolt, a kft. alapítója és ügyvezető igazgatója. A céget 1998-ban Gergely Sándorral alapították. Honlapjukon található információk szerint céljuk a lőszer-mentesítési feladatok elvégzése.
Bár ezúttal magáncég aknamentesítette a területet, az állampolgári bejelentésekre a Magyar Honvédség tűzszerészei vonulnak ki. Az elmúlt években mindössze egyszer, négy évvel ezelőtt a fővárosban robbant fel idő előtt egy robbanószerkezet. Akkor a honvédség tűzszerésze életét vesztette. Évente több százezer robbanószerkezet kerül elő, többségük második világháborús bomba, akna, gránát.

Volt engedélyük a területmentesítéshez

Kelemen József Monor rendőrkapitánya a helyszínen lapunknak elmondta: fél tízkor érkezett a bejelentés a robbanásról. Az M0 közeli építkezéséhez termelték ki a sódert és homokot a bányában. Az aknamentesítési munkákhoz volt engedélyük, a tűzszerészek az akna kiemelésekor és felrobbanásakor sérültek meg. A területet a rendőrség és a honvédség tűzszerészei átvizsgálták, a helyszínelés csak azután kezdődhetett meg. A szakértői véleményekre jövő hétig várni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!