Hírek

2004.10.30. 07:07

Aggódnak a szakemberek a magyar sport jövőjéért

Teszler V.

Tegnap az új városházán ötödször rendezte meg Európai Unió és a sport címmel őszi konferenciáját a fővárosi önkormányzat. A rendezvényen a fiatalok és a felnőtt lakosság szabadidősportjának fejlesztési lehetőségeiről, illetve a sport és az önkormányzat kapcsolatáról esett szó. A helyhatóságok 2003-ban 18 milliárd forinttal támogatták a sportot, ám a lehetőségeik igencsak végesek. A jelen lévő szakemberek, sportvezetők elsőként a fővárosi fejlesztésekről hallhattak Demszky Gábortól.
A főpolgármester elmondta: az elmúlt pár évben több mint 1000 streetballpalánkot, 500 grundfocikaput és 221 borulásmentes kézilabdakaput helyeztek ki Budapest közterületeire.
Az előadásokból kitűnt, hogy a jó szándék mindenkiben megvan, ám jóval több pénzre lenne szükség az előrelépéshez. A magyar sport komoly forrás- és létesítménygondokkal küzd. Ígéreteket a Nemzeti Sporthivatalt felügyelő államtitkár sem tett, helyette azonban összefogást kért. – A magyar sport inog, recseg, de működik. A legrosszabb helyzetben a szabadidősport van – mondta a konferencián dr. Ábrahám Attila.
Szavait többen rossz előjelnek vélték, mondván a sport állami támogatásának megnyirbálása várható. Az államtitkár elmondta: hamarosan regionális sportfejlesztési szervezetek alakulnak hazánkban – az EU-normákhoz igazodva –, melyek állami feladatokat is kapnak majd. Az új nemzeti sportstratégiát novemberben bocsátják társadalmi vitára.  n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!