Hírek

2004.10.21. 01:33

A vajdaságiak helyzete és a magyar befektetések

A vajdasági magyarok ellen elkövetett zaklatások álltak a magyar és a szerb parlament elnökei tárgyalásának homlokterében. Szili Katalin és Predrag Markovics kerekasztal létrehozásáról állapodott meg.

Gyulay Zoltán

A magyar közjogi méltóságok közül legutóbb Mádl Ferenc köztársasági elnök tárgyalt a szerb fővárosban. A megbeszélések legfontosabb napirendi pontja akkor is a vajdasági magyarság helyzete volt. Ezúttal Szili Katalin tett látogatást Szerbia-Montenegróban. Az Országgyűlés elnöke Szabadkán tárgyalt Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, a vajdasági magyar pártok vezetőivel és képviselőivel. Tájékoztatót kapott a délvidéki magyarság helyzetéről, autonómiatörekvéseiről, a kettős állampolgárság kérdéséről.
A vajdasági magyar politikusok elmondták, hogy még mindig érzékelhetők nemzeti színezetű konfliktusok. Kasza József szerint az eddigi hatósági intézkedések „nem olyanok, amelyekkel meg lehetne gátolni a magyarellenes incidenseket”. Szili Katalin reményét fejezte ki, hogy a zaklatások megszűnnek. Hozzáfűzte: minden társadalomnak kell annyit adnia magára, hogy kisebbségeinek jogait tiszteletben tartsa.
Az Országgyűlés elnöke éppen két esztendeje Szabadkán részt vett a Magyar Nemzeti Tanács megalakulásán. Mostani látogatására elkísérte a négy magyar parlamenti párt egy-egy képviselője. Szili Katalin tárgyalt Borisz Tadics szerb elnökkel, Vojisz-lav Kostunica miniszterelnökkel, valamint Zoran Sami szerbia-montenegrói parlamenti elnökkel is.

Létrejön a megértés kerekasztala

Szili Katalin szerb kollégájával, Predrag Markoviccsal magyar javaslatra „toleranciatestületnek” nevezett együttműködési formában állapodott meg. A magyar házelnök emlékeztetett arra, hogy a magyar parlament két hete hagyta jóvá a szerb–magyar megállapodást a kisebbségi jogok érvényesítésére megalakuló vegyes bizottságról. Predrag Markovics azt hangsúlyozta, hogy a vajdasági nemzetek közötti problémák nemzetközivé tétele veszélybe sodorta a magyar befektetéseket Szerbiában.

Késik a parlament alakuló ülése

A tartományi választási törvény értelmében a vajdasági parlamentnek legkésőbb október 23-ig meg kellene alakulnia – írja az újvidéki Magyar Szó.

Az önkormányzati választások azonban még mindig nem fejeződtek be, szombaton Újvidék harmincegy szavazókörzetében meg kell ismételni a voksolást.

A lap szerint a legkorábban valamikor a jövő hét közepén vagy a hét végén jöhet majd létre az új összetételű tartományi parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!