Hírek

2004.10.14. 08:36

A kukoricásból is figyeli a honvédség az őszödi csúcsot

Balatonőszöd a figyelem középpontjába került. Az 550 lelkes településen már a magyar kormány is ülésezett, mától pedig 12 ország balközép állam- és kormányfője tanácskozik. Meglestük, hogyan készülnek a helyiek a kétnapos csúcstalálkozóra.

Farkas Melinda

Megyünk a Balatonhoz. A szezonnak már vége. Őszödön azonban most kezdődik az igazi csúcs. Jön Blair, meg Nastase.
Első utunk a kormányüdülőhöz vezet. Fegyveres őrök állítanak meg, ám kérdéseinkre csak mosoly a válasz. Később felhívják az intézmény igazgatóját, ő sem beszél. Körbejárjuk a szögesdróttal bekerített telket. Odabent katonai sátrak épülnek. Hirtelen észrevesszük: rendőrautó araszol mögöttünk. Távoznunk kell.
A központban csak néhány ember lézeng. Két férfi antennát szerel, mellettük borgőzös férfi háborog. – A biztonságiak kivágták a sövényt a vasúti sínek mentén, hogy ne tudjanak a terroristák elbújni mögötte. A növények felfogták a port és a zajt. Ránk nem gondolnak?
A faluban azt suttogják, a környékbeli hegyekben ellepték a katonák a kukoricaföldeket, és a helyiek nem tudják betakarítani a termést. Antal János polgármester elismeri, hogy a honvédség megkeresett néhány gazdát  és megállapodott velük. A katonák azért vonultak fel a hegyekbe, mert onnan jól belátják a légteret.
Hazafelé indulunk. Az út mentén két férfi virágokat ültet egy ládába. Bevallják, a polgármester adta ki az ukázt, hogy szépítsék a városképet. A cserepekbe petúniát és krizantémot tesznek. „Elvégre fejesek jönnek. Múlt héten volt itt a brit elnök, most csak Gyurcsányék jönnek” – böki ki az egyik. Eláruljuk, hogy most jön Blair, mire legyintenek. „Bánja a kánya”, s gyomlálnak csendben tovább.

Aki jön és aki nem

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására Tony Blair brit, Rodriguez Zapatero spanyol, illetve a cseh, a román, a svéd, az etióp, a kanadai, a dél-koreai, az új-zélandi, a chilei és a dél-afrikai elnök jön Magyarországra. Az utolsó pillanatban lemondta részvételét Gerhard Schröder német kancellár és Aleksander Kwasniewski lengyel elnök. A találkozón azt járják körül, hol tartanak a baloldal megújítását célzó erőfeszítések. Szó lesz a társadalmi igazságosság biztosításának lehetőségeiről és a munkaerőpiac változásairól is.

Blair lehet az egyik célpont a muzulmánoknak

A világ egyik legveszélyeztetettebb és ezért legjobban őrzött politikusa a brit miniszterelnök. Tony Blair azóta a muzulmánok célpontja, hogy Nagy-Britannia csatlakozott az Afganisztán elleni amerikai légicsapásokhoz. A londoni kormány feje elszántan kiáll az iraki háború mellett is. Teszi ezt annak ellenére, hogy a hírszerzés megalapozatlannak találta az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos értesüléseket.

Az al-Kaida emberei nemrég egy brit férfi túszul ejtésével akarták jobb belátásra bírni Blairt. Ő azonban hajthatatlan maradt. Honfitársát a terroristák lefejezték.

Mikor lőhetnek?

– A Köztársasági Őrezred biztosításban részt vevő tagjai, lévén maguk is rendőrök, csak a rendőrségi törvényben meghatározott esetekben használhatják a fegyverüket – mondta dr. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Eszerint a testőröknek nemcsak lehet, hanem kötelességük is használni a fegyverüket, ha saját vagy mások élete közvetlen veszélyben van. Például, ha a védett személyre valaki rálő.

Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka elmondta, hogy ez az első eset, amikor a honvédségi légierő segítségét is igénybe veszik a biztosítás során.

A honvédségi és a rendőrségi erők koordinálásáért Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója, a háromnapos akció parancsnoka felel. Bocskai István, a HM kommunikációs igazgatóhelyettese nem árulhatta el, hogy milyen esetben lőhetnek a harci repülők, ezt ugyanis titkos – 3000-es – kormányhatározat írja elő.

A főétel borjú aszúmártásban, magyaros rétes a zárás

Fenséges menüvel várták tegnap este a baloldali csúcstalálkozó résztvevőit Budapesten. A magas rangú vendégek előételnek sült libamáj terrint kaptak almakompóttal és sült hagymával, melyet zellerkrémleves követett.

A főfogás sült zöldségekkel töltött borjújava volt aszúmártásban, desszertnek pedig igazi magyar módra rétestriót fogyaszthattak vaníliaöntettel.

A bőséges vacsora után feketekávét iszogattak a politikusok. A tizenkét állam- és kormányfő mártaaljai, tokaji és szekszárdi borokat fogyasztott az étkekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!