Hírek

2004.10.26. 01:39

A császárt a titkok érdeklik

A magyarok titkáról faggatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt Akihito japán császár, aki hitvesével, Micsiko császárnéval hétfőn audiencián fogadta a hivatalos látogatáson Tokióban tartózkodó kormányfőt.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="151"] Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnökkel a kapcsolatok fejlesztéséről írtak alá közös nyilatkozatot
[/caption] A szigorú japán protokoll szerint a magyar vendégeknek 15 perccel a találkozó kezdete előtt meg kellett érkezniük a császári palotába. A miniszterelnöki házaspárt a ceremóniamester rövid „gyorstalpaló tanfolyam” keretében készítette fel az eseményre. A császári palota Macu termében csupán a tolmácsok jelenlétében fogadta az uralkodópár a magyar vendégeket. A beszélgetésen csak a vendéglátó tehetett fel kérdéseket.
Akihito császár elsősorban a magyarok titkáról faggatta Gyurcsány Ferencet. Mivel magyarázza a magyar miniszterelnök a magyar származású Nobel-díjasok nagy számát? – kérdezte. A lázadni meréssel és a lázadni tudással, az elégedetlenséggel – fejtegette a japán uralkodónak a kormányfő.

Japán beruházások Magyarországon

A magyar–japán gazdasági kapcsolatokban meghatározó jelentőségűek a japán vállalatok magyarországi beruházásai. A rendszerváltozás óta mintegy száz vállalat kétmilliárd dollárnyi tőkét fektetett be Magyarországon. Ez körülbelül négyszázmilliárd forintnak felel meg. Döntő részük zöldmezős beruházás.

Az esztergomi Magyar Szuzuki Rt. 60 milliárd forintos új beruházás eredményeként még az idén megkezdi új modelljének sorozatgyártását Esztergomban.

Az Ibiden Co. Ltd. autóalkat-részgyártó vállalat 100 millió euró értékű befektetést jelentett be júliusban.

A Denso Magyarország Kft. júniusban jelentette be, hogy a dízelmotorokhoz használt üzemanyag-adagolókat gyártó üzemrésze bővítésével harmincötmillió euró értékű beruházást valósít meg.

A Sanyo Hungary újratölthető tartós elemeket gyártó üzemének fölépítésére Dorogon mintegy 100 millió eurót költöttek.

A japán Toshiba Information Systems Ltd. és a Flextronics 2001-ben megállapodott arról, hogy a Flextronics magyarországi cége Toshiba típusú csúcskategóriájú tévékészülékeket gyárt 2001-től

a zalaegerszegi ipari parkban. A termékek gyártása mellett a Flextronics nyomtatott áramkörök szerelését és beszállítói láncok kezelését

is végzi. A magyarországi leányvállalat tavalyi nyolcszáznyolcmillió forintos árbevételével az ország legnagyobb gépipari cége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!