Beruházás

2022.03.04. 15:18

Átadták a Magyar Posta új, tatabányai logisztikai központját

Ünnepséget tartottak pénteken Tatabányán, a Magyar Posta új logisztikai üzemében, ahonnan a környék több mint ötven településére, mintegy százezer címre szállítanak csomagokat.

Mórocz Károly

A nemzeti színű szalagot Bencsik János, Schamschula György és Juhász Roland vágta át

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Juhász Roland, az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket. Konrad Adenauer német kancellárt idézte: "Amikor a többiek azt hiszik, lassan befejezzük, csak akkor kell tényleg nekilátni." Igaz ez Magyarországon is a különféle fejlesztésekre, ezen belül a stratégiailag kiemelt, közfeladatokat ellátó Magyar Posta korszerűsítésére is. Ez kiemelten fontos a kormány számára. Hozzátette, hogy a csomaglogisztikai szolgáltatás jelentősen megnövekedett – például webáruházakból már az internetezők 74 százaléka vásárol –, ez lehet a postánál a fejlődés motorja. 

Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy folyamatosan változik a környezet, ehhez alkalmazkodni kell. Külön haszonként említette, hogy a depó kiváltja a Tatabányai 1. Postára történő szállítást, így a teherfuvarozás nem érinti a belvárost. Kitért arra is, hogy az összesen 400 hektáros Tatabánya Ipari Parkban már 15 000 a dolgozók száma.

 Jellemző a több lábon állás, hiszen az autóipari beszállítók mellett mellett sok más szektor képviselője is megtalálható. Ilyen például az orvostechnológiai berendezések gyártása, amely a magyarországi össztermelés csaknem kétharmada. Az infrasruktúrában további fejlesztések várhatóak, amelyek közül az egyik legfontosabb a regionális vízellátás biztosítása és az ezzel összefüggő szennyvíztisztítás.

Schamshula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy nagy mérföldkőnek számít az automatizált csomagfeladás. Egyedülállónak nevezte az MPL+ programot, amely során a logisztikai infrastruktúra teljes átalakítása, modernizációja valósul meg. Országszerte már több új vagy felújított depót adtak át, ezek egy részét automatizált csomagszortírozó berendezésekkel látták el.

A fejlesztési program 2019-ben kezdődött, és büszkék arra, hogy az utóbbi két évben, a koronavírus-járvány idején sem álltak le, tartották a megadott határidőket. Tatabányán a gépesítés következik, konkrétan egy olyan automata csomagszortírozó szállítópálya telepítése, amely a már teljesen kész logisztikai üzemekben működik. Ez még ebben az évben várható. Az MPL+ program a tervek szerint jövőre fejeződik be, összesen 50 milliárd forintból épül, korszerűsödik a 23 depó.

Csarnok, parkoló és dokkolókapuk Az új telephely építését tavaly márciusban kezdte meg a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. a Tatabánya Ipari Parkban. Az új depó egy év alatt elkészült, évente mintegy másfél millió csomagot kezelnek itt, 80 a postai munkatársak száma. A csarnok területe 3200 négyzetméter, ehhez 8700 négyzetméter küldő terület tartozik, ahol az érkező és induló járművek parkolhatnak. A csarnoképületben 6-6 szintes- és dokkolókapu található, hogy a csomagok rakodása könnyebb legyen. Egy extra szintbeli kapu a kamionok rakodását segíti. A felsoroltaknak köszönhetően a logisztikai szolgáltatások jelentősen felgyorsulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!