Birkózás

2024.07.05. 13:50

Az U20-as Európa-bajnok Lévai Levente a szeptemberi világbajnokságra készül

Fantasztikus eredménynek örülhetett kedden a dorogi birkózás: a 19 éves Lévai Levente korosztályos Európa-bajnoki címet az újvidéki U20-as viadalon.

Luter Márk

A mindössze 19 éves Lévai Levente kiválóan szerepelt az újvidéki U20-as birkózó Eb-n, miután aranyéremmel zárt a szerbiai kontinensviadalon. A dorogi tehetség a tavalyi spanyolországi Santiago de Compostelában megrendezett utánpótlás-kontinensviadalon és az ammáni világbajnokságon ezüstérmes lett.

Lévai Levente aranyérmes az újvidéki U20-as birkózó Európa-bajnokságon
A dorogi Lévai Levente aranyéremmel a nyakában az újvidéki U20-as birkózó Európa-bajnokságon
Forrás: UWW/Facebook

Lévai Levente hamisítatlan birkózó-családba született

A sportág teszi ki a Lévai-család mindennapjait, hiszen Levente két bátyja, Tamás és Zoltán is igen magas szinten műveli a sportágat. A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán kijutott a párizsi olimpiára. 

Érdekesség, hogy éppen a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában kvalifikált az olimpiára, melyben U20-as Európa-bajnokként a legkisebb Lévai is ott kopogtat a felnőtt mezőny küszöbén. Levente idén váltott kategóriát, korábban eggyel lejjebb, a 72 kg-osok mezőnyében versenyzett. Elmondása szerint könnyen ment a súlycsoport-váltás.

– Az elmúlt egy évben nagyon sokat tanultam, fejlődtem és erősödtem. Többször jártam már a felnőttekhez, megtapasztaltam, milyen velük edzeni, mindezt versenykörülmények között is, utóbbi nagyon sokat segített a birkózásomban.

Nehéz sorsolással lett aranyérmes

Lévai Levente az előcsatározások során orosz, azeri, ukrán riválissal küzdött, majd a döntőben moldovai ellenfelén kellett felülkerekednie a hőn áhított aranyérem megszerzéséhez. Aki benne van a sportágban, az bizonyára tudja, hogy ezen nemzetek a birkózás elitkategóriájába tartoznak.

– Amikor megláttam a sorsolást, nyugodtság fogott el, mivel sokan azt mondják, hogy a könnyebb sorsolás sokszor nagyobb izgalommal jár, nehogy elrontsák a nem is könnyebb, de kedvezőbb ágrajzot – kezdte a versenynap felidézését a dorogi birkózó.

– Úgy éreztem, már képes vagyok arra, hogy eljussak a döntőig, és akár meg is nyerjem ezt az Európa-bajnokságot. Nagyon sokat jelent nekem, hogy Európa-bajnokként térhettem haza.

A Budapesti Honvéd kötöttfogású birkózója kis pihenés után a szeptember eleji spanyolországi U20-as világbajnokságra készül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában