Emlékezés

2024.05.11. 12:45

Bemutatták a Fellner Jakab életéről szóló könyvet

Tata híres építőmesterének életéről készítettek könyvet. Fellner Jakab több tatai neves épület tervezője is volt.

Kemma.hu

A Piarista Rendház dísztermében rendezték a Fellner Jakab Emlékévhez kapcsolódó, Fellner Jakab 300 című helytörténeti kiadvány bemutatóját. A Tata.hu tájékoztatása szerint a 2022-es esztendő Fellner Jakab Emlékév volt városunkban, az építész születésének 300. évfordulója alkalmából. A Fellner Jakab Emlékév Bizottság 2021-ben kezdte meg munkáját, melynek nyomán Tata Város Önkormányzata, a Kuny Domokos Múzeum és a Fellner Jakab Kulturális Egyesület koordinálásában, helyi civil szervezetekkel együttműködve egy éven át tartó programsorozat valósult meg, tisztelegve Tata építőmesterének emléke, munkássága előtt.

Tata híres építőmesterének életéről készítettek könyvet. Fellner Jakab több tatai neves épület tervezője is volt.
Fellner Jakab életének állít emléket a most bemutatott kiadvány
Fotó: tata.hu

Fellner Tata építőmestere

Mint írták: Fellner Jakab (1722-1780.) a tatai uradalom egykori építőmestere, a magyarországi barokk építészet egyik legjelentősebb alakja 1743-ban érkezett hozzánk. Itteni munkáját a Kapucinus Templom építkezésén kezdte, majd a Szent Kereszt-plébániatemplom 1751-ben Franz Anton Pilgram tervei szerint megindult építése is az ő tervei szerint folytatódott. Az uradalom számos építési feladata rá várt a fogadók, malomépületek, istállók, lakóházak mellett az uradalmi építési iroda vezető mestereként ő kapott megbízást a tatai Esterházy-kastély és a piarista társház tervezésére is. 

Emlékévet tartottak

Fellnerre emlékezve 2022-ben többek között olyan programok, események, projektek valósultak meg, mint a Kuny Domokos Múzeum „Magyarországban Tatai Éppétő mesterhez hozzá fogható nincsen…” – Fellner Jakab 300 című tárlata, egy 11 tablóból álló vándorkiállítás, egy négy állomásos konferenciasorozat, városnéző séták, emléktábla avatás a mester egykori lakóháza és irodája helyén, a „Fellner Jakab, Tata építőmestere” című dokumentumfilm, a „Kőművész” címet viselő képregény, a Fellner emlékbélyeg, bélyegző és emlékérem, egy geocaching játék, a Fellner Memóriakártyák megalkotása valamint egy 12 fordulós játéksorozat.

Az életének állít emléket

A  most bemutatott kiadvány részletesen bemutatja Fellner Jakab életpályáját, munkásságát, és összegzi az emlékévhez kapcsolódott programokat. Az érdeklődők a nyár folyamán számos városi rendezvényen találkozhatnak a helytörténeti kiadvánnyal, illetve le is tölthetik a csatolt mellékletből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában