Művészet

2024.02.26. 16:12

Kiállítás jeleníti meg a lokálpatrióta festőművészpár természethez való viszonyát

Lokálpatrióta szellemiséget tükröző alkotások, elbűvölő színvilágú tájképek, vízparton pihenő csónakok, eltűnő építmények. Egy kiállítás, amely irányt mutat és ahol mindenki megtalálja a lelki világához leginkább kapcsolódó művet.

Kemma.hu

A lábatlani Gerenday Közösségi Ház újabb különleges kiállításnak adott otthont, a galéria falait ezúttal Megyei Erzsébet és Ballabás János nyergesújfalui festőművészek alkotásai díszítik. A megnyitón Szabó Ildikó intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, majd Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere méltatta az alkotópárost. 

Lokálpatrióta szellemiséget tükröző alkotások, elbűvölő színvilágú tájképek, vízparton pihenő csónakok, eltűnő építmények. Egy kiállítás, amely irányt mutat és ahol mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló művet.
Megyei Erzsébet és Ballabás János a lábatlani kiállítás megnyitóján
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A kiállítás iránymutatást ad

Említette, hogy a március 28-ig látható „Tájoló” kiállítás címe arra utal, hogy többek között akvarell, olaj, pasztell és vegyes technikával készült tájképekkel állunk szemben. Úgy véli, ez a kifejezés egyfajta iránymutatást is ad a természetvédelemmel kapcsolatban, majd hozzátette: ahogy a kiállító festőművészpár, úgy hozzájuk hasonlóan minden lokálpatrióta szeretné megvédeni a körülötte lévő épített- és természeti környezetet. Ebből kifolyólag a lokálpatriotizmust az ökológiai szemlélettel egyenértékűnek tartja.

Mihelik Magdolna elárulta, Megyei Erzsébet és Ballabás János régóta alkotnak együtt, és idén lesz harminc éve, hogy egy kirakodóvásár alkalmával megismerkedtek, a találkozás és a festészet révén megismerték a közös vonásaikat is. Az alkotók néhány igazi téli képpel gondoskodtak arról, hogy a látogatók a mostani hómentes napokon mégis az évszak „valódi” arcának megfelelő hangulatban érezhessék magukat. A kiállításhoz Komáromi Péter zenész nyújtott megfelelő zenei aláfestést.

Kalandozás
A tárlaton a fény- és árny „harcán”, játékán keresztül tehetünk kalandozást szűkebb hazánkban, a Dunakanyarban, Mártyélon, sőt még Ausztráliába is ellátogathatunk. A lábatlani öreg pincékről, a mészműről, a kanberekről, az Öreghegyi útról, illetve általánosságban véve a településről készült festmények mind szimbolizálják az idő múlását és talán egyszer eljön az a korszak is, mikor már csak ezek az alkotások maradnak mementóként számunkra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában