Kultúra napja

2024.01.23. 12:22

Szobrász és értékmentők vehették át a kultúra napján emlékplakettet Oroszlányban +fotók

Kiállításmegnyitóval kezdődött és az evangélikus kórus, valamint a Silhouette Balett gálaműsorával ért véget a bányászváros kultúranapi műsora a Kölcseyben. A kettő esemény között emlékplaketteket és díszokleveleket, valamint egy posztumusz díjat is átadtak az idén.

Wágner Zsanett

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. 

Hétfőn Oroszlány is ünnepelt. A műsor részeként gyűjteményes kiállítással emlékezni szerettek volna Oroszlány várossá nyilvánításának 70. évfordulójára a helyi képzőművészet 70 éve című kiállítás megnyitójával kezdődött. – Hét évtizedet felölelő, 19 helyi kötődésű alkotó által létrehozott, mintegy 115 mű vesz körül bennünket. A kiállított anyagok rendkívül gazdag alkotói világgal, látásmóddal, technikával és stílussal rendelkeznek – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a házigazda intézmény megbízott igazgatója, Körtvélyfáy Zoltán a város kulturális életét gazdagító helyi képzőművészekről.

– Nem csak a magyar sors, magasztos történelmünk viharos évszázadai sejlenek föl gyönyörű himnuszunkban, hanem a nép által átörökített, megőrzött, tudatunkban folytonosan jelenlévő és belőle építkező kultúra is – folytatta a köszöntők sorát Lazók Zoltán polgármester a kiállítás után a színházteremben. Hozzátette: szívből kívánom mindazoknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartoznak, akik nem kis erőfeszítések árán teszik a dolgukat, hogy a mai nap igazi ünnep legyen! Azzal a tudással és meggyőződéssel, hogy amit teszünk, hazánkat, nemzetünket, városunkat és jövőnket szolgáljuk – mondta a városvezető, aki Benedek Elek örök érvényű gondolatait idézte. „Aki embernek igazi ember, aki tudott hevülni nemes eszményekért, aki e hazáért élt, dolgozott, nagyokat cselekedett szóval, tollal, ecsettel, azokat hely illeti a nagy magyarok Pantheonjában” – zárta szavait Lazók Zoltán a díjátadót megelőzően.

2013 óta hagyomány a városban, hogy a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár elismeréseket ad át a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A rendezvényen Oroszlány Kultúrájáért Emlékplakettet és díszoklevelet vehetett át Rajnai Gábor alpolgármestertől Sipos Andrásné, az Oroszlány Barátainak Köre aktív tagja; Szalai Árpád és felesége a civil közösségi munkáért, valamint Kardics István „vasszobrász”. Posztumusz díjjal ismerték el a Kölcsey nemrégiben elhunyt igazgatójának munkásságát, Takács Tímeáét.

 

kép alá: Oroszlány Kultúrájáért Emlékplakettet és díszoklevelet kapott Kardics István, Szalai Árpád és felesége valamint Sipos Andrásné   Fotók: Flajsz Péter

kép alá: Simonfi Roland és Barta Egon ének-gitár duettje nyitotta a kiállítást

kép alá: Az oroszlányi képzőművészet 70 éve egyik kiállítója volt Zsombolyai Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában