Megemlékezés

2024.01.25. 11:58

„Égi születésnapon” idézték fel Kaposi Endre festőművész emlékét

Kaposi 85 címmel tartottak megemlékező kiállítást az esztergomi Tár-Lak Szalonban. A január 24-ei eseményen nemcsak a festő- és grafikusművészre emlékeztek, de arra a főiskolai tanár, igazgató személyiségre is, aki Esztergom művészeti életét évtizedekig összefogta.

Pöltl Zoltán

A kiállításon Mihelik Magdolna mondott bevezető beszédet

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Gyűjtők tulajdonában lévő alkotásai kiállításával és prózai megemlékezések sorával idézték fel születése 85. évfordulóján, a 2017-ben, életének 78. évében elhunyt Kaposi Endrét, a festő- és grafikusművészt. 

Kaposi személyében egyben az Esztergomi Művészek Céhe alapítójára és a Tár-Lak Szalon művészeti tanácsadójára is emlékeztek. A kiállításmegnyitón Mihelik Magdolna, Kaposi Endre egykori főiskolai tanítványa mondott beszédet, melyben többek között rámutatott, hogy ezen az „égi születésnapon” érdemes Kaposi Endrével kapcsolatban egy olyan tisztaságot, erkölcsöt, etikus magatartást felidézni az emlékekből, mely Kaposit jellemezte és melyhez fogható ritkán adatik meg. 

A megnyitón a Kaposi Endre által mentorált egykori művésztanítványok alkotásaikban, illetve élőben is ott voltak, így Andráskó Péter, Bugyács Sándor, Ferenci Gábor, valamint Kókay Krisztina, Szentessy László, Végh Éva és Szlávik József. Az antológia-szerű kiállítást január 28-áig lehet megtekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában