Kritika

2023.12.23. 13:41

Michael J. Fox: Parkinson, család és előre a jövőbe

Előre a jövőbe címmel jelent meg magyarul is a Vissza a jövőbe című Steven Spielberg film főhősét alakító Michael J. Fox új életrajzi könyve.

Pöltl Zoltán

Magyarul is megjelent a könyv

A hollywoodi sztár, akinél 29 évesen diagnosztizálták a Parkinson-kórt, számos sikerfilmje után immár a betegséggel való küzdelméről fogalmazott meg egy kötetre való tapasztalatot, életbölcsességet. Így és ezért lett a kötet alcíme: Egy optimista gondolatai a múlandóságról. Az eredetileg kanadai Michael J. Fox betegsége (nyilvánosságra hozatala, bejelentése) előtt a fent említett mellett olyan filmekben szerepelt, mint Az ifjú farkasember, a Szenzációs recepciós, az A háború áldozatai, a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő, a Doc Hollywood, a Szerelem a Fehér Házban vagy a Támad a Mars. A kölyökképű Fox élete a Parkinson-kórral változott meg gyökeresen, melyről filmes, valamint tudományt támogató munkájáról és családjának új fejezetéről most ajánlott könyve részletesen beszámol. 

Mint a kötetből megtudhatjuk, a színész az orvosi diagnózist követően először az alkoholhoz fordult vigaszért, de egy idő múlva rájött, hogy ez nem hogy rossz válasz a nehézségre, de tovább ronthatja esélyeit a kórral való küzdelmében. A könyvben MJF megvallja, hogy betegségében családja, barátai, munkatársai segítsége, támogatása nélkül lényegesen szerényebb eredményt ért volna el. Itt találjuk meg azt a kálvária leírást, melynek hőse lett, ami a diagnózis utáni időszakról szól, az alkohollal való szakítás után küzdelmes időszakról, amikor állapota javítását célzó agyműtétet hajtottak végre rajta, illetve itt ír azt ezt követő évtizedekről is. Külön oldalakat szentelt önéletrajzában annak a folyamatnak, melynek itt is főszereplője lett, mégpedig Michael J. Fox Parkinson Alapítványnál végzett munkájának. 

Mint olvashatjuk, ezzel a szervezettel az a célja, hogy segítse és támogassa a gyógyíthatatlan kór elleni orvosi, tudományos harcot. Fox különleges akaraterejének köszönhetően nehéz állapotot produkáló betegsége ellenére is folytatta színészi munkáját – olvasható a kötetben –melynek eredményeként főszereplő és producer is volt a Kerge város című televíziós sorozatban, melyet az első évad után romló állapota miatt hagyott ott, átadva a stafétát Charlie Sheen-nek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában