Önálló élet

2023.12.01. 18:44

Komárom újjáépítéséről nyílt érdekes kiállítás

Komárom újjáépítése Trianon után címmel nyílt meg a Komáromi Klapka György Múzeum legutóbbi időszaki kiállítása a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban. A tárlat azt mutatja be, hogy lett Komáromból két évtized alatt modern kisváros.

Körtvélyfáy Dina

Az érdekes kiállítás várhatóan 2025-ig lesz látható a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Számadó Emese múzeumigazgató elmondta, az első világháború végén, Trianon előtt, 1919. január 10-én az egységes Komárom északi részét elfoglalta a csehszlovák hadsereg. Innentől már önálló életet kezdett élni a város két része. A déli városrész ipari, katonai jellegű, falusias szerkezetű volt, ahonnan szinte teljesen hiányzott a közigazgatás. Trianon után nem csupán a közigazgatást kellett megszervezni, rengeteg olyan épületet is fel kellett húzni, amelyek a mai napig meghatározzák Komáromot. Ekkor készült a mai Petőfi-iskola, a Szent Imre-iskola, a református templom, az evangélikus, a zsidó és a baptista imaház, valamint a városháza is, amelynek bútorait Papp Gábor asztalos készítette.

Számadó Emese arról is beszélt, a tárlat egyik központi eleme Alapy Gáspár, egykori polgármester szobáját mutatja be, amelyhez megkapták Alapy unokájától a városvezető ülőgarnitúráját, asztalát és zongoraszékét. Alapy Gáspár Tóth Zsigmond után, 1925-től 1938-ig vezette Komáromot.

A megnyitón részt vett Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, helyi identitásunkat csak úgy tudjuk megélni, ha történelmi ismereteink stabil alapokon állnak. Ebben segít ez a kiállítás is.

Advent

A múzeum a következő időszakban sem hagyja programok nélkül a kultúra kedvelőit. December 16-án advent alkalmából rendeznek foglalkozásokat 10 és 16 óra között. A nap során folyamatosan lesz lehetőség karácsonyi díszeket készíteni, társasozni, de lesznek karácsonyi énekek, mondókák és körjátékok is. 14 órától Számadó Emese „felnőttmegőrzőbe” várja a nagykorúakat, ahol az évfordulókról tart vetített képes előadást. A Múzeumbarát Kör idei utolsó előadását ezen a héten hallhatták az érdeklődők Turi Zsolt pénzügyőr, helytörténész jóvoltából.

A kiállítást Szarka László történész, a Selye János Egyetem tanára, a Rubicon Intézet főmunkatársa nyitotta meg, aki kiemelte, 1923-tól a magyarországi Komárom alanyi jogon, külön rendezett tanácsú, majd megyei városi jogállással rendelkezett. Hozzátette, a tárlaton születéséről, történetének első 20 évéről kapunk érzékletes és átfogó képet.

A kiállítás megnyitóján jelen volt többek között Tóth Mihály, az első polgármester, Tóth Zsigmond unokaöccse, a városépítő Alapy Gáspár polgármester unokája, Térfy András, a miniszteri rangú Térfy Gyula dédunokája, dr. Szabó Kálmán tiszti főügyész unokái, a neves főépítész Komáromi Kálmán unokái.

Az ünnepélyes megnyitón közreműködött Káplán György énekművész, a Magyar Kultúra Lovagja. A kiállítás, mely várhatóan 2025-ig látható, a Magyar Géniusz Program keretében valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában