Sikerek

2023.12.01. 12:09

A komáromi származású grafikusművész 114 alkotót utasított maga mögé

Dr. Molnár Attila polgármester megbízásából díszoklevelet adott át Hajnal Dóra, a Komáromi Kulturális Csoport vezetője Matyus Dóra grafikus művésznek.

Körtvélyfáy Dina

Matyus Dóra komáromi származású, így Komárom számára is nagy büszkeség a nemrégiben elért sikere, ugyanis a grafikusművész alkotását beválogatták a 6. Nemzetközi Pasztell Triennálén, ahol a zsűri által kiemelt Innováció és képzőművészet kategóriában – jelentős hazai és nemzetközi kiállítók – közül díjazásban részesült, öregbítve Komárom hírnevét.

A Komáromi Kulturális Csoport olvasható bejegyzésből is kiderül: a 6. Nemzetközi Pasztell Triennálé pályázatot a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület hirdette meg. A hazai pasztell-művészek mellett 12 országból csaknem 700 pályamunka érkezett be magyar, szlovák/felvidéki, román/erdélyi, szerb vajdasági, cseh, lengyel- belorusz, orosz, holland, olasz, spanyol, elefántcsontpart, francia művészektől. 614 pályamunka került a bírálók elé.

A zsűriben Verebes György, Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Szolnoki Művésztelep vezetője, az NKA képzőművészeti tagozatának elnöke, Erős István DLA Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Pézman Andrea képzőművész, a Academy of Fine Arts and Design in Bratislava professzora, Kövesdi Mónika művészettörténész és Miglinczi Éva művészettörténész értékelték a munkákat.

Az első válogatás után 115 alkotótól 169 mű maradt fenn a rostán. Matyus Dóra az Innováció és művészet kategória nyertese lett a nívós kiállítói körben. A 6. Nemzetközi Pasztell Triennálé bázisa Komárom-Esztergom vármegye. A kiállítás – melyben Dóra művei is szerepeltek – október 28-án nyílt meg Nyergesújfalun, Kernstok Károly festőművész villájában.

A díszoklevél átadása után Matyus Dóra elmondta, hamarosan meglepetéssel tér vissza a Komáromi Kulturális Csoport berkeibe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában