Kiállítás

2023.11.19. 07:54

Fantáziadús aktjaival idézik fel az egykori festőt

Petőcz Lajos festő, grafikus hagyatéki kollekciójából nyílt kiállítás az esztergomi Balassa Bálint Múzeum emeleti galériájában. A november 16-i megnyitón az alkotóról és különleges képzelőerejéről tanúskodó képeiről több méltatás is elhangzott, melyek egyikében az is, hogy a jó katolikus művész mindvégig ragaszkodott azon állításához, hogy szemet gyönyörködtető aktjaihoz – vallásos, nős ember lévén – nem használt modelleket, csak a fantáziáját.

Pöltl Zoltán

Petőcz Lajos emlékkiállítása február 25-éig várja az érdeklődőket

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A július 1-jén átadott felújított régi szárny első emeltén várták a közönséget november 16-án a Balassa Bálint Múzeumban. A vízivárosi létesítményben ezúttal is T. Kocsis Anita igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Szakálos Éva, művészettörténész a tárlat kurátora arról beszélt, hogy a múzeum több, egészében véve pedig háromezer darabos képzőművészeti hagyatékot birtokol, melyeket ebben a rekonstrukció utáni új korszakban, sorozatban mutatnak be a közönségnek. 

A képzőművészeti tárlatsorozat első nyitánya a 1919-ben született és 2009-ben elhunyt Petőcz Lajos hagyatékának kiállítása, melynek kapcsán – G. Tóth Franciska, a múzeum irodalomtörténésze tolmácsolásában – Orosz István grafikus, Petőcz Lajos balatonszepezdi szomszédja fogalmazott meg visszaemlékezést. Orosz István visszaemlékezésében arról is szólt, hogy Petőcz Lajos váltig állította, hogy mint jó katolikus és nős ember, meztelen nőket ábrázoló műveit modellek alkalmazása nélkül, csupán fantáziája segítségével készítette. A Petőcz-tárlat február 25-éig várja az érdeklődőket a Balassa Bálint Múzeum emeleti galériájában. 

A kiállításról részletesebben jövő héten a 24 Órában tudósítunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában