Kritika

2023.11.26. 21:17

Évek óta olvasható magyarul is DiCaprio legújabb filmsikere

A napokban már magyar mozikban futó új Martin Scorsese film, a Megfojtott virágok alapját jelentő, azonos című regényről kevesen tudják, hogy azt már 2019-ben kiadták magyarul is.

Pöltl Zoltán

Film is készült a könyvből Leonardo DiCaprio főszereplésével

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Grann ezt a történetet, mint oknyomozó újságíró, a The New Yorker munkatársa még 2014-ben hozta tető alá, és címének a Killers of the Flower Moon: An American Crime and the Birth of the FBI-t adta, melyet látva egyúttal köszönjük a magyar fordítóknak a Megfojtott virágok, lényegesen egyszerűbb változatért. A vadnyugati kriminek besorolt történet az 1920-as években Oklahoma indián őslakosok által lakott területén elkövetett gyilkosságokról szól. 

A regényből az is kiderül, hogy az érintett indián törzs, az oszázs területe alatt olajat találnak a kutatók, ezután indul meg a gyilkosságsorozat, mivel az indiánok nem akarják megosztani a többségi társadalomból érkezett vállalattal a mélyben rejlő természeti kincset. Az indiánok ezen törzsének a többi rezervátumi törzzsel ellentétben igencsak „felviszi isten a dolgát”, gazdag életmódba kerülnek, villákban laknak, drága autókkal közlekednek az olajnak köszönhetően. A krimi nem szűkölködik a legkülönfélébb borzalmakban, az olajkitermelés átadása ellen tiltakozó indiánok vezetőit válogatott módszerekkel ölik meg, volt, akit megmérgeztek, vagy lelőttek, mást a vonat elé löktek. 

A folytatásról a kiadó ennyit árul el a kötethez írt előszóban: „Mivel az áldozatok száma egyre nőtt, az ügyet a nem sokkal korábban létrehozott FBI és annak fiatal, titokzatos vezetője, J. Edgar Hoover vette kézbe. A rejtélyes gyilkosságsorozat felderítésével Hoover a volt texasi rangert, Tom White-ot bízta meg, aki gyorsan megszervezte a csapatát, amelybe egy indián származású titkos ügynök is bekerült. Az ügynökök bejárták a vadnyugat utolsó maradékának földjét, és leleplezték az amerikai történelem egyik legdöbbenetesebb összeesküvését.” 

Az író valójában – Truman Capote Hidegvérrel című tény- avagy dokumentumregényéhez hasonlóan – ez esetben tízéves oknyomozói munkáját felhasználva állította össze kötetét, melynek alapján film is készült, ahol a főszerepet az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio játssza, ami természetesen csak tovább erősíti Grann munkája népszerűségét.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában