Tárlat

2023.11.30. 12:30

Előadással, kiállítással emlékeztek a Gulágot megjárt magyarokra az erődben

A Gulágra hurcolt magyarokról emlékeztek meg egész napos programmal a Monostori erődben. Mintegy 800 ezer embert hurcolhattak el a Szovjetunióba, ahol több hónap kényszermunka után térhettek haza azok a szerencsések, akik túlélték a megpróbáltatásokat.

Körtvélyfáy Dina

A Gulágra hurcolt magyarokról emlékeztek meg

Forrás: Komárom.hu

A második világháború után a Rákosi Mátyás megteremtette a gulág magyar változatát, rengeteg családot hurcoltak el, űztek el lakóhelyükről zárt táborokba.

A program tárlatvezetéssel indult, majd dr. Kovács Emőke történész tartott előadást, majd újabb tárlatvezetés következett. Később Szokolay Domokos tudományos kutató gyűjteményéből nyílt érdekes kiállítás a KlapkArénában. Az egyedülálló tárlat december közepéig látható az erődben.

A program célja volt az is, hogy felhívják a figyelmet a történelem ezen szakaszára, illetve hogy minél többen tisztában legyen azzal, milyen volt az élet a kényszermunka táborokban. A rendezvény végén a Magyarock Dalszínház előadásában a Gulag – Mennyit bír ki az ember? című zenés, verses sorstragédiát tekinthette meg a közönség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában