Tanárok Éjszakája

2023.10.22. 06:49

Nagyra nyitották a pedagógusok előtt kapuikat a múzeumok Esztergomban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében tartották meg Esztergomban a Tanárok Éjszakáját. Az október 20-án, a Balassa Bálint Múzeumban megrendezett eseményen elhangzott, hogy immár tíz éve várják a pedagógusokat ezekre a programokra.

Pöltl Zoltán

Pusztai Tamás a Vármúzeum igazgatója a múzeumpedagógia jelentőségére hívta fel a figyelmet köszöntőjében

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A korábban Múzeumpedagógiai Évnyitó azért alakult át Tanárok Éjszakája programmá, hogy ezzel is hangsúlyozzák a rendezvény kötetlenségét, hangulatát. 

A tematika minden évben ugyanaz: a helyi múzeumok bemutatják kínálatukat és beszámolnak az eltelt egy év alatt történt fejleményeikről is. Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum igazgatója rövid köszöntőjében többek között rámutatott, hogy kiemelt jelentőségű a Tanárok Éjszakája, melyen a különböző múzeumok engednek bepillantást életükbe, legfrissebb, legérdekesebb történéseik részleteibe. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek nevelés során számos trendi különfoglalkozásra járással biztosítják a fejlődésüket a szülők, de ebbe sokszor már nem fér bele a múzeumok látogatása. 

Pusztai Tamás hangsúlyozta, hogy el kell érni, hogy a pedagógusok és szülők egyaránt a gyermekek nevelése részévé tegyék a múzeumok látogatását, az ezekben az intézményekben található különleges, érdekes, a műveltséghez fontos témák, így például régészeti, történelmi, természettudományos ismeretének elsajátítását. A Tanárok Éjszakája ezúttal is rendkívül gazdag, széleskörű palettáról kínálta az előadásokat az érdeklődőknek. 

A 18 órától 20 óráig tartó időben nyolc különböző kisebb expozét hallgathatott meg a közönség. A Balassa Bálint Múzeum emeleti termében T. Kocsis Anita Roncsolásmentes módszerek a régészetben, Kürthy Dóra Természettudományos programok a tatai Múzeumban, Bojcsuk Anna Iskolai közösségszolgálat a szentendrei Múzeumi Oktatási és Módszertani Központban, Vereckei András Nem minden arany fénylik, Hinora Edit Miért hozzák a pedagógusok az osztályokat a múzeumba?, Schmöltz Margit Együtt, kreatívan - a Helischer József Városi Könyvtár és a Kapcsolatok Háza a tanárok és a tanítás szolgálatában és Takácsné Dudás Dóra Tourinform iroda az esztergomi kulturális életben című előadása, illetve az eseménynek otthont adó intézmény megújult szárnyának bemutatása volt a program része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában