Összművészeti

2023.09.01. 10:58

Nemes Nagy Ágnes ihlette a pályázatot

Bár Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulója 2022-ben volt, az Eurohíd Alapítvány a költő Madarak című versét középpontba állító összművészeti pályázatát most augusztusban újra közzétette.

Pöltl Zoltán

Nemes Nagy Ágnes

Forrás: Fortepan / Hunyady József

Az esztergomi Eurohíd Alapítvány a Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító Nemes Nagy Ágnes Madarak című költeményét, mint ihletet adó, alkotásra indító művét állítja pályázata középpontjába. A kiírók minden művészeti területről várják a pályázatokat, így akit megihletett a Madarak című vers, az festmény, grafika, kollázs, montázs, film, fotó, zene, írásmű, színpadi produkció vonalán adhat be alkotást. 

A pályázatról így fogalmaz az alapítvány: „A pályázat össz­művészeti jellegű, minden művészeti ág képviselőjének. Alkotói korlátok nincsenek megszabva. A kiírók ezúton fejezik ki elkötelezettségüket a művészeti szabadság mellett. A zsűri által a legjobbnak talált alkotás elnyeri a Kaleidoszkóp-díjat. A beérkezett anyagból kiválasztott, legjobbnak ítélt képzőművészeti alkotásokból kiállítást rendezünk, a tervek szerint ez év novemberében. Az értékelést szakmai zsűri végzi. A kiírásra bárki jelentkezhet, aki a 18. életévét betöltötte.” 

A digitális korszaknak megfelelően a kiírók első körben e-mailben kérik az elkészült műveket, a kiállításra szánt produktumokat ezekből választják majd ki. A „Madarak” összművészeti kiállítást a októberben tartják majd az esztergomi vár Rondella galériájában. A megújított pályázat augusztus 20-ától él és október 20-a éjfélig lehet beküldeni alkotásokat. Az e-mailes kiválasztás után október 24. és 29. között kell leadni majd a Rondellában a kiállításra kijelölt műveket. 

A Madarak című vers fémjelezte pályázati kiírásban többek között ez olvasható: „Esztergom természeti környezete, a Duna élővilága, Dobogókő és a Pilis szakralitása mindig rengeteg inspirációt adott a művészeknek. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a madár a szabadság megtestesítőjeként jelenik meg a képzőművészeti és irodalmi alkotásokban. Ebben a sok problémával, gonddal teli időszakban az emberek szeretnének egy kicsit szárnyalni, szabadnak lenni a mindennapi problémák között. Talán elvágyódnak szülőhazájukból, új utakat, idegen tájakat keresve, de a költő így szól: „Jaj, ne menj el, mért beszéltem, megfázol az őszi szélben.” Ezzel a gondolattal várjuk idei pályázatukat.” 
A pályázattal kapcsolatban az [email protected] e-mail-címen lehet bővebb információt kérni. A teljes szöveg a kaleidoszkophaz.hu honlap „Aktuális” rovatában olvasható el. 

A költő szárnyalása – Nemes Nagy Ágnes pályaíve
Az 1922-ben született és 1991-ben elhunyt Nemes Nagy Ágnes kivételes pályafutással bíró alkotója volt a magyar irodalomnak. Már diákként verselt, költeményei 1945-től fogva jelentek meg nyomtatásban, különböző folyóiratokban. Első önálló verseskötete 1946-ban jelent meg, ugyanekkor lett a Magyar Írószövetség tagja. A Magyar PEN Klub tagja is volt, illetve férjével, Lengyel Balázzsal közösen alapította meg az Újhold folyóiratot, a Babits vezette Nyugat szellemi örökösének tekintett lapot. 1947–48-ban Rómában és Párizsban ösztöndíjasként tanulmány­úton volt számos magyar költővel együtt. Később német és francia nyelvű irodalmat fordított, esszéket publikált, verseskötetei jelentek meg. Nemes Nagy Ágnes 1998-ban a holokauszt idején történt zsidómentés okán Izraeltől posztumusz megkapta a Világ Igaza-kitüntetést .

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában