Kritika

2023.09.02. 14:50

Mi történik, ha a svéd, a brit, az amcsi, az olasz és a francia zene találkozik? ABBA!

Sok popegyüttesről leírták már, hogy „minden idők egyik legnépszerűbbje és legsikeresebbje”, de a svéd ABBA-ról talán nem lehet elégszer ezt kijelenteni.

Pöltl Zoltán

Az 1972-ben alapított négyesfogat, mely oly sok díjat besöpört, oly sok rekordot megdöntött és oly sok nemzedéknek a mai napig kedvence, még – a tagok korát tekintve – hetvenpluszosan is új albumot adott ki 2021-ben. Ezúttal a Carl Magnus Palm által írt, szerkesztett kötettel kerül egy újabb tégla az ABBA felhő fölé magasodó építményébe. És az igazi ABBA-fanoknak persze már nem biztos, hogy sok újdonság lesz a – természetesen – ABBA című albumkönyvben, de azt azért mégiscsak érdemes kijelenteni, hogy a zenekartól megszokott, hozzájuk méltó minőségű kiadvány született. Palm ugyanis pontosan azt a vonalat követte, mely az együttes immár több mint ötvenéves fennállása óta már bevált recept: ámulatba ejtő sztori, lenyűgöző látvány és jellegzetes „abbás” hangulat. 

Aki ezt a sok-sok különleges fotóval spékelt könyvet elolvassa, minden szükséges és alapvető információt megtudhat a kvartettről. Így többek között azt, hogy az egyes tagok hol zenéltek, énekeltek az ABBA előtt, hogyan élték meg első nemzetközi sikerük, a Waterloo berobbanását a slágerlistákra, mitől lettek a 70-es évek legnagyobb popbandája, hogyan élték meg a siker adta népszerűséget, tömeghisztériát és persze kivételes gazdagságot. 

Az író ezek mellett sorra veszi kötetében a legnagyobb ABBA-slágerek történetét, slágerlistákon való szereplésüket, rekorddöntögető eladásaikat, koncertjeik, filmjeik sokáig toronymagasan fokozódó atmoszféráját. Ezek mellett a „Csípős őszi szelek” és a „Semmi sem tart örökké” című fejezetekben a bizonyos hanyatlás, visszavonulás történetét is megírja, ahogy a visszatérés fantasztikus extázisát is. 

Carl Magnus Palm az előszóban így fogalmaz: „Ennek a svéd csapatnak a maga sajátos amerikai-brit popból, svéd népzenéből, olasz balladákból, német slágerekből és francia sanzonokból összegyúrt muzsikája kevés kilátása volt a világsztárságra. Mégis, éppen ez a valószínűtlenség, s hajlamuk arra, hogy bármilyen hatást befogadjanak, ami a lelkükhöz szól, tekintet nélkül arra, hogy az mennyire menő – ez hozta meg számukra a sikert.”
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában