Galéria

2023.09.15. 15:16

Egy kiállítás, amely nem fél megmutatni az ember legintimebb pillanatait

Sibitka Anna, a Grotta tavalyi díjazottjaként önálló kiállításának anyagával mutatkozik be Tatán a volt Zsinagógában.

Goletz-DeáK Viktória

Már a megnyitója is különleges volt az „Ének a zuhany alatt – mikor vagy igazán önmagad?” című tárlatának

Forrás: Kuny Domokos Múzeum/Facebook

Fotó: Varga Edit

A Kuny Domokos múzeum közösségi oldalán számoltak be arról, hogy az „Ének a zuhany alatt – mikor vagy igazán önmagad?” című tárlat megnyitóját szombaton tartották a volt Zsinagóga Kiállítóhelyen.

Sibitka Anna egyéni kiállításának középpontjában az azonosság, önazonosság és életünk során kipróbált szerepeink állnak. A kiállítás két részre bontható: fürdőszobai enteriőrökre, és a legextrémebb helyszíneken izgalmas pozíciókba helyezett énképek sorozatára. Ami összeköti őket: mindkettő az önazonosságról szól. Olyan jeleneteket mutat be, amelyeket az egyén nem feltétlenül mer a valóvilágban megmutatni, felvállalni. 

A kiállítás néhány fotója
Fotó: Varga Edit / Forrás: Kuny Domokos Múzeum/Facebook

Kövesdi Mónika művészettörténész a kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy Pablo Picasso axiómája szerint a művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát. Amennyiben hiszünk abban, hogy a művészet valóban megtisztít, akkor mosakodjunk rendszeresen!

– Ennek az alapelvnek a fényében lépjünk be abba a fürdőszobába, amelyet Sibitka Anna rendezettbe számunkra! Miközben már csak egy törölközőbe csavarva testünkre koncentrálunk, vessük le maszkunkat és szerepeinket is! Pőrén szembesülve testünkkel meg kell keresnünk önazonosságunkat, és meg kell tanulnunk elfogadni magunkat. Aki a tatai volt zsinagóga terébe lép, meghökkentő kiállítással szembesül. A művész a teljes, kétszintes teret bevonta az installációba, és egy olyan közeget teremtett, amelynek festészeti, művészeti értékeit egyetlen enteriőrnek, a négyzetrácsos, csempés perspektívájú fürdőszobának rendelte alá – magyarázta a művészettörténész. Hozzátette: a korábbi évek során volt már a zsinagóga-galéria terében kifejezetten ide készült projekt, installáció.

– Bátran állíthatjuk, hogy ezek a tárlatok voltak a legsikeresebbek, hiszen a málló vakolatú, két kiállítás közti, valóban köztes állapotban lévő tér határozottan, kontrasztosan szól bele az itt rendezett kiállítások látványába és mondanivalójába. Két éve Tolnay Imre jóvoltából az emberi jelenlét által szennyezett föld borította a padlót, Schenk Attila keze nyomán volt már itt átalakított sporteszközökkel berendezett ima-tér, és most újra egy teljes berendezés formálja át a teret, a hámló falak előtt egy rózsaszín, édes, pop-artos amerikai álom szólítja meg, készteti provokatív módon önreflexióra, gondolkodásra a látogatót – mutatta be a tárlatot a szakember.

A kiállítás, amely a TIM STÚDIÓ performance-ával nyílt meg, október 8-ig tekinthető meg a Volt Zsinagóga kiállítóterében, szerda-csütörtök 9:00 és 17:00 óra között. Előzetes bejelentkezéssel csoportokat is fogadnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában