Kiállítás

2023.09.14. 17:00

Az ausztrál őslakosokat kutatta a tatai férfi, gyűjteményét most ti is láthatjátok +fotók

Szombaton nyílik meg a tatai vár, Vártorony kiállítóterében az „Élet az Álomidő után” Pintér László ausztráliai néprajzi gyűjteménye.

Kemma.hu

Már készülnek a tatai vár legújabb időszaki kiállítására a vártoronyban, ahol Pintér László, tatai ausztrálkutató gyűjteményét fogják bemutatni. A Kemma.hu megleste, hogy milyen érdekességekkel ismerkedhet meg az, aki ellátogat a tárlatra. A kiállítás kurátora, Dr. Antoni Judit elárulta, hogy harminc éves álma vált valóra azzal, hogy ez a kiállítás megszületett. Az immár nyugdíjas néprajzkutató még a kilencvenes években, Pintér Lászlóval közösen tervezte, hogy a gyűjteményt bemutatják a közönségnek. Végül erre már csak az ausztrálkutató halála után közel 20 évvel kerülhetett sor.

– Pintér László, aki élete egy részében Tatán lakott, 1969 és 1990 között Ausztráliában, az Északi Területen élt és Tennant Creek mellett, a Peko bányavállalatnál dolgozott. 

Látva és tapasztalva a helyi őslakos csoportok életének megpróbáltatásokkal teli mozzanatait, ősi anyagi kultúrájuk lassú eltűnését, életmódjuk negatív változásait, megérlelődött benne az elhatározás, hogy az akkori állapotból megpróbáljon valamit megőrizni és átmenteni a jövőbe. 

Ennek egyik lehetőségét egy gyűjtemény létrehozásában látta és ezt sikeresen meg is valósította - magyarázta a szakember, aki elmondta, hogy Pintér az őslakos tárgyakból összeállított anyagának egy részét előbb Budapestre, a Néprajzi Múzeumba küldte, majd 1987-ig, több részletben, mintegy 420 tárgyat ajándékozott a tatai Kuny Domokos Múzeumnak. Ezeket a tárgyakat az állami díjas paleontológus, a tatai Eötvös József Gimnázium tanára Skoflek István tanácsai, útmutatása alapján viszonylag pontos dokumentációval is ellátta, így ez az anyag a hazai egyetemes néprajzi gyűjteményekben – Ausztrália tekintetében – kiemelkedő jelentőségűnek számít.

– A gyűjtemény több nagyobb és jó néhány kisebb tárgycsoportra bontható, amelyek java a mindennapi életet tükröző darabokat foglal magába. A rendszerezés és a közlés alapja az őslakók életének bemutatása volt, tárgyaikon keresztül - mutatta a különlegességeket a régész. Pintér László gyűjteménye éppen a megfelelő időben született meg – abban az átmeneti időszakban, amikor még hozzá lehetett jutni régi, míves darabokhoz, de már előtűntek a nem túl biztató jövő jelei. 

Könyvbemutató
A gyűjtemény anyagából Dr. Antoni Judit egy könyvet is írt, amiben megjelent fotók, illetve szövegek segítenek a látogatóknak megismerni az ausztráliai őslakosok életét és az elmúlt 250 éves viszontagságos történetüket. A bemutatott fotók jól mutatják azt a kontrasztot, hogy a nyugati "civilizáció" száz év alatt milyen helyzetbe sodorta az egykor boldogan élő őslakosokat. Az ausztrál bennszülöttek az újkőkor szintjén voltak, amikor a nyugatiak felfedezték a kontinenst. De elszigeteltségük, illetve a földrész adottságai miatt fejlődésüket nem lehet Európai emberekéhez hasonlítani. Hihetelen, de az Ausztráliában 50 ezer év óta élő őslakosoknak csupán az utóbbi néhány évtizedben sikerült a népük számára alapvetőnek tartott és addig el nem ismert jogokat kiharcolniuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában