Kiállítás

2023.08.21. 10:30

Város születik - megnyílt a tatai múzeum legújabb kiállítása

Sokan voltak kíváncsiak a tatai Kuny Domokos múzeum legújabb állandó kiállítása.

Kemma.hu

A Barokk Fesztivál részeként nyíl meg a legújabb kiállítás

Forrás: Facebook/Tata Város

A 24. Tatai Barokk Fesztivál programsorozatának részeként nyílt meg a Kuny Domokos Múzeum új állandó kiállítása. Tata közösségi oldalán számoltak be a megnyitóról. Mint írták: a vár 2. emeletén lévő, három kiállítótermen átívelő tárlat, mely a „Város születik – Papok, katonák, polgárok Tata történetében” címet viseli, Tata várossá válásának epizódjait mutatja be. 

A várudvaron megrendezett kiállításmegnyitó után egy olyan helytörténeti tárlat falai közé léphettek be a látogatók, amely a város múltjának nagyjain, históriájának meghatározó szereplőin keresztül mutatja be Tata történetét. A tárlat tereiben sétálva 18 városalakító főszereplő, géniusz személye, munkássága elevenedik meg, akiknek önálló felületük van a tárlatban. Az I. teremben Esterházy József gróf, Mikoviny Sámuel, Fellner Jakab, Schweiger Antal és Kuny Domokos, a II. teremben Esterházy Miklós József gróf, Henry Milne, Fittler Kamill, Feszty Adolf, Fischer Mór, Bláthy Ottó és Giesswein Sándor, míg a III. teremben Esterházy Ferenc gróf, Magyary Zoltán, Vaszary János, Kuglmayr Ede, Reviczky István valamint Dornyay Béla alakjával találkozik a látogató. 

Mellettük digitális eszközökön, az úgynevezett kislexikonokban további személyek, közel 100 rövid életrajza érhető el. Mint arról korábban beszámoltunk: a 23 év után nyílt újra állandó kiállítás a Magyar Géniusz Program támogatásával született meg. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában