Kritika

2023.07.30. 10:16

Dead City: a Walking Dead-univerzum feltámadt Manhattanben

A The Walking Dead-univerzum, bár sokan szidták az eredeti széria utolsó évadjait, pláne Negan (Jeffrey Dean Morgan) véres leszámolása, illetve a Rick Grimes halála (illetve most már tudjuk, hogy eltűnése) után, él és virul.

Szűr Annamária

Negan és Maggie nem egy nehéz helyzetben találta magát Manhattanben, a Walking Dead-univerzum Dead City szériájában

Forrás: AMC

Ezt bizonyítja az is, hogy a széria kvázi spinoffjaként készült sorozata, a Dead City óriási népszerűségre tett szert, és hogy az újabb, a TWD-világból már ismert szereplők sorsát nyomon követő további darabok iránt is nagy az érdeklődés. 

De visszatérve a halott városra, avagy a Dead City-re, amiben Negan és Maggie (akinek párját, miközben épp az ő gyermekével volt várandós, Negan verte agyon) sorsát kapcsolták össze a forgatókönyvírók: eddig sem volt jellemző, de most tényleg igaz a mondás, hogy semmi sem fekete-fehér a zombik uralta apokalipszisben. Adott a kegyetlen Negan, aki már az eredeti széria vége felé is megmutatta, hogy inkább szerep, amit képvisel, és adott Maggie (Lauren Cohan), aki jóformán tényleg mindezt elveszített az életében. 

Közös kalandjuk New Yorkba vezeti őket, ahol új ellenséggel, sőt ellenségekkel kell megküzdeniük. A legnagyobb ellenfelük azonban, akárhogy is nézzük, saját maguk. Erre pedig tökéletesen rávilágít az új, hatrészes első évad. Mert mit tehet az, aki saját bűnei elől menekül? És mit tehet az, aki saját bűneit beismerni nem hajlandó? Előbb-utóbb kénytelen szembenézni tettei következményeivel. Hogy ez Manhattan egyik (látszólagos) hadura, egy életet-életért típusú áldozat, lényegében mindegy. Mindenki akart és akar valamit. Hogy ezért meddig megy el, az a nagy kérdés. 

A Dead City mellékszereplői (a rögeszmés Horvát, a seriff szerepében tetszelgő marsall, a némaságba menekülő kislány, az anyai figyelemre vágyó fiú, a társait egy jobb élet reményében feldobó áruló) mind-mind megágyaznak a felismerésnek: semmi és senki sem fekete és fehér. Mindenki akar valamit. Leginkább túlélni. Ezt pedig a remekül, kánonba illően fényképezett felvételek kísérik és mutatják meg. Az ötödik-hatodik részben bevezetett új karakter (főellenség) mellett pedig legalább ennyire remek a befejezés is: meddig mész el, hogy ember maradj? Meddig hitegeted magad, és hol érzed, hogy mást kell tenned, mint amit elvárnak? Ez talán a legnagyobb kérdés. És nem csak ebben az univerzumban.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában