Kemma.hu videó

2024.06.16. 19:30

Mindig van újdonság a Tatai Sokadalomban

Tatai Sokadalom, immáron huszonnegyedjére. Ismét az Angolparkra irányult a figyelem. A rendezvény ezúttal is hozott meglepetéseket.

Szalai Nikolett

A Tatai Kenderke Néptánc Egyesület ismét megszervezte a Tatai Sokadalmat. A népművészeti fesztivál és egyben találkozó a néptánc együttesek és népzenei koncertek mellett a kézműves termékek és a hagyományos ételek bemutatására összpontosít. A népzenész-növendékek műsorokkal készültek a nagyérdemű számára. A sokadalom vásári forgatagában számos szép, kézzel készített használati tárgyakkal találkozhattunk. Budakalászról érkezett Császár Tünde, akinek az alkotásai nem mindenki számára újak, hiszen járt már ezen a rendezvényen és a Patarán is korábban. Az úgynevezett „Görbe Bögréi” már számos lakást díszítenek.

Kézzel készített alkotások a Tatai Sokadalom vásári forgatagában
Kézzel készített alkotások a Tatai Sokadalom vásári forgatagában
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Portékák a sokadalomban

– Ezek a bögrék korongon készülnek, de amikor leveszem, akkor direkt egy kicsit megformázom, hogy ne legyenek egyenesek a falai. Ha ránéz valaki, látszik, hogy kicsit össze-vissza áll. Nekem nagyon tetszik ez a természetközeli motívum és a forma, mert mi sem vagyunk egyformák, és nem vagyunk teljesen tökéletesek – emelte ki Császár Tünde, aki magát úgy hívja, hogy „agyagász”.

Bán György hangszerkészítő, népi iparművész természetesen ismét eljött Tatára, csak úgy mint a Kuny Domokos Múzeum is jelen volt.

– Mivel a Jenő-malom megújítása után vagyunk, ezért az őrlőköveket hoztuk ki, úgyhogy egy kicsi lisztkészítési őrlőbemutatóval készültünk erre a napra. Elhoztuk a várból ezt a csodálatos érmekészítőt, verőtövünket. Többféle mintázattal készítjük el az egyedi sokadalom emlékérmeket. Van Mátyás- és Zsigmond-kori címer, illetve a múzeumot és a tatai várat bemutató nyomatunk is – hangsúlyozta Horváth Viktória, a Kuny Domokos Múzeum köznevelési és kommunikációs munkatársa.

Minden esztendőben újabb kézművesek jelennek meg alkotásaikkal, és nem csupán a helyiek érkeznek. A vásári forgatag közben szemet szúrt egy stand, ahol csodálatos zuzmó- és mohaképeket láthattunk. Mákné Kitti, a vállalkozás tulajdonosa avatott be minket a részletekbe. Csodálatos tárgyaikat most először láthatták a tataiak, Szombathelyről érkeztek a különlegességekkel, amelyekkel már hat éve foglalkoznak.

– Ezek stabilizált növények, izlandi zuzmók. Norvégiából származnak, a fenyvesek alól kézzel begyűjtik ezeket a növényeket, gyökerükről leszakítják, és egy hosszas tartósítási folyamaton mennek keresztül, és ennek köszönhetően gondozásmentesek ezek a növények. A levegőből képes a párát megszívni, megkötni, ha megérintjük, olyan, mint egy kis szivacs – mondta a Kemma.u-nak Mákné Kitti.

Természetesen én sem térhettem haza „GörgbeBögre” és izlandi zuzmós, egyedi minivázás alkotás nélkül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában