Kemma.hu videó

2023.07.19. 14:13

Balkáni népzenével hódított Esztergomban az EtnoBazár +videók

A műfajbesorolását már nevében megadó EtnoBazár együttes Dunakanyarban tartott miniturnéja július 15-én érkezett Esztergomba. Látszott, hogy az előző napi szentendrei koncert meg se kottyant nekik, sőt, Zsebők Csaba frontember szövegíró, dalszerző, gitáros, énekes a könnyűzenei kalandélet spártaiságára rácáfolva vezette energikusan együttesét a koncerten és mesélt a zenekarról.

Pöltl Zoltán

Az EtnoBazár a Magyar Popkulturális Értéktárban is helyet kapott. Most a Kaleidoszkóp Házban léptek fel

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Mint Zsebők Csaba frontember elmondta: az EtnoBazár nem igazán úgy alakult, ahogy azt megszokhattuk a zenekarok többségében. Ő, mint huszonéves gitáros már korábban, a 90-es évek első felében a például a Nirvana és a Blur által kitaposott akkor újnak számító grunge vonalon nyomult. A most 49 éves muzsikus azt is elárulta, hogy az etno, avagy népzenei világ a grunge-korszaka után 19 évvel, egy rítusszínázban történt látogatása alkalmával érintette meg, amikor az ő versét szavalták a színpadon, s egy ismerőse javaslatára, az egyik költeményét megzenésítették. 

Zsebők Csaba úgy gondolja, hogy az ezután megalakult EtnoBazár a sors gyermeke, melyben például a basszusgitár poszton fia, Zsebők Zsombor zenél. Az együttes további tagjai: Baranyai Rita Veronika - ének, csörgő, Murányi Ákos - szaxofon, furulya, vokál, Glósz Tibusz - perka, xilofon, hang drum, vokál, Nyáry Brúnó - cajon, gitár, herfli, vokál. Ebből a felsorolásból a műfaji elvárások alapján az is kitűnik, hogy ebben a népzenei bandában elektromos és akusztikus hangszerek is megszólalnak. Az együttes két vonalon is építkezik, az egyik a népzenei rész, ezen belül is a balkáni és magyar népzenei világ, a másik Zsebők Csaba költészete, mely a dalok szövege jelenik meg. Az énekes-gitáros elmondásából az is kiderült, hogy miért játszanak balkáni népzenét. 

Mint kifejtette: már mint történész is vonzódott a balkáni népek históriájához, de ezzel párhuzamosan érdekelte az a kultúra is, s azon belül a népzenei világ. Így alakult ki az EtnoBazár repertoárja, mellyel 2019 óta lépnek fel különböző helyeken. Mint alapvetően a koncertezésre fókuszáló együttes nagylemezt eddig még nem készítettek, bár három dalukat stúdióban rögzítették, illetve a Youtube-csatornájukon több tucat koncertvideó bizonyítja fellépéseik forró hangulatát. A pandémia idején kihasználták az akkor lehetőségként biztosított „karantén-, illetve raktárkoncerteket”, mely felvételek ugyancsak megtalálhatók az interneten. 

Emellett a formáció helyet kapott a Magyar Popkulturális Értéktárban is. Ez a platform megtalálható a világhálón, ahol az EtnoBazár fent említett világjárvány idején rögzített stúdiókoncertjeikről kiadott videók és fotók találhatók meg. A Kaleidoszkóp Házban megtartott július 15-ei koncerten hozták a tőlük megszokott sodró lendületet, mind zenében és hangulatban is.

A költő, tudós útja
Zsebők Csaba és együttese esztergomi koncertjén megzenésítve szólaltak meg a költő versei. Az EtnoBazár előtt indult lírai és tudományos publikációs pályafutása, melynek során több kötettel is gazdagította az irodalmat és tudományt. Az 1974-es születésű alkotó első verseskötete 2011-ben jelent meg, majd 2017-ben a Végtelenjeinken hajózunk című könyvével jelentkezett. Emellett számos helyen publikálta verseit, így többek között a Palócföldben, a Napútban, a Délibábban, a felvidéki Irodalmi Szemlében és kanadai, szlovéniai, illetve vajdasági lapokban, valamint egy szegedi és egy bolgár-magyar antológiában is. Történész diplomájához sem volt hűtlen, 2001-től számos tudományos publikációját, tanulmányát tette közzé, főként balkáni, valamint az elcsatolt magyar területek történelme témáiban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában