Jubileum

2023.04.29. 20:09

Fotókon a 45 éves Tatabányai Bányász Dalkör gálaműsora - bányászdalokkal is őrzik a hagyományokat

Címkék#dalkör

A jelenleg húsz főt számláló dalkör hetente próbál a művelődési otthonban. A magyar népdalok mellett bányászdalokkal őrzik a tatabányai hagyományokat.

Szalai Nikolett

A megújult Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban ünnepelhetett a jubiláló dalkör

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Jubileumi gálaműsort adott a fennállása 45. évfordulóját ünneplő Tatabányai Bányász Dalkör a már megújult Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban. Az ünnepi rendezvényt Földessy László pánsípon, a Biatorbágyi Népdalkör, a Nemesócsa Dalkör, valamint a Spiritusz együttes a Csutri táncegyüttes táncosaival színesítették.

– 1978-ban én még általános iskolás voltam. Ekkor alakult meg a Bányász Dalkör, Kovács Ferenc karnagy vezetésével. És bizony, már akkor is szép sikereket értek el – idézte fel beszédében a kezdeteket Darmstadterné Marton Anita, az együttes jelenlegi vezetője.

– Az elmúlt pár év alatt összebarátkoztunk, együtt sírtunk, együtt nevettünk. Sokat énekeltünk együtt, sokat tettünk eleget meghívásnak, és mi is nagyon sok embert meghívtunk, mindig szeretettel fogadtuk őket és fogadtak minket is – fogalmazott.

Elismerések, díjak

Négyszer kaptak arany fokozatot az Országos Népdalköri Minősítő Hangversenyen. A Vass Lajos Népzenei Versenyen többször kiváló arany fokozattal díjazták őket. 2001-ben művészi munkásságukért az önkormányzat Tatabánya Kultúrájáért Díjban részesítette az egyesületet. Kiérdemelték az Arany Páva minősítést és a Bányász Művészeti Nívódíjat is. 2016-ban a KÓTA Térségi szintű minősítőjén kiváló, majd országos arany fokozatot szereztek.

Tatabánya egyetlen, magyar népdalokat hűen tolmácsoló együtteseként mintegy félezer dalt és hatvan népdalcsokrot ölel fel repertoárjuk, amelyből ezúttal két dalcsokorral készültek: egy régebbi, dunántúli és egy vadonatúj összeállítással kedveskedtek a közönségnek.

Tatabánya polgármestere, Szücsné Posztovics Ilona, a rendezvény védnöke is köszöntötte a jubiláló bányász dalkört. A formáció pályafutása alatt számos elismerésben, kitüntetésben részesült. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában