Előadás

2023.03.04. 14:00

Provokatív kérdésekkel népszerűsítette a fotózást Bakator Péter fotográfus Esztergomban

Különleges alkalomra hívták az esztergomiakat a Kapcsolatok Házába február 20-án. A kissé rejtélyes „Világok harca – A fényképezőgép és a fotográfia története” című előadáson nem egyszer provokatív kérdésekkel tette interaktívvá az estet Bakator Péter fotográfus, oktató.

Pöltl Zoltán

Bakator Péter fotós és oktató értő közönség előtt népszerűsítette a fényképezést Esztergomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az Eurohíd Alapítvány szervezetésében megtartott estet tulajdonképpen a fotózás népszerűsítése céljával rendezték meg. És bár a Kapcsolatok Háza előadótermében még volt jópár szabad ülőhely, Bakator Péter képvetítéssel illusztrált előadása bizonyára nyomot hagy a résztvevőkben. A több, mint egyórás expozé első részében Bakator Péter fotótechnika történetről beszélt, melynek során végigvette a fotózás eszközökről szóló állomásokat, kezdve a „bebújós”, háromlábon álló nagy kameráktól, a később a széles közönség számára is egyre könnyebben használható és a képelőhívást megkönnyítő fényképezőgépeken és szolgáltatásrendszereken át egészen a digitális gép, illetve automatizált kamerával működő okostelefonokig. 

A projektorral vetített illusztrációkat Joseph Nicéphore Niépce 8 órás expozícióval készült, Kilátás a dolgozószobából című 1827-es fotográfiája nyitotta, melyről kiderült, hogy ez volt az első hagyományos értelemben vett fénykép. Az előadó a folytatásban máris bevonta a közönséget az ismeretterjesztés folyamatába, s a fotózás alapfogalmainak meghatározásáról beszélt. Egyben arra kérte a hallgatóságot, hogy határozzák meg, hogy mi a fotó, mi a jó kép vagy ki a profi fotós. 

A publikum már csak azért sem volt hallgatag, mert soraik között többen is voltak hivatásos, művészi, illetve sajtós vonalról, így az előadás során bedobott, néha provokatívnak tűnő kérdésekre számos válasz, vélemény, okfejtés érkezett. Az előadás egyik kiemelet gondolatsora volt, amikor Bakator Péter egy viszonylag hosszabb vita után leszögezte, hogy az amatőr fotós az különbözteti meg a profi fotóstól, hogy az amatőrnek sikerül az adott kép, a profi pedig elkészíti. 

Az est során a fotográfia számos vetülete került terítékre, így többek között szó volt a fotózásról, mint foglalkozás, mint művészeti ágazat és mint amatőr szintű hobbi, valamint, hogy mi a „jó” kép meghatározása aszerint, hogy ki, hogyan, milyen célból, milyen eszközzel hozta létre. Az előadó az est második részében is továbbra is bevonta hallgatóságát a közös gondolkodásba, melynek során a tudatos, felkészült, célokat megvalósító fotósról, a közösségi oldalakra feltett fényképek által szerzett népszerűségről, a legmodernebb és legdrágább fényképezőgépek világából lassan kiűzött kreatív emberről, a mobiltelefonnal készült képek jelentőségéről és sorsáról, valamint az utómunkáról, illetve a „photoshoppolásról” mondta el véleményét ő és a közönség egy-egy tagja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában