Emlékidézés

2023.03.23. 12:03

Fotók őrzik a lengyel-magyar barátságot Esztergomban

Fotókiállítás-megnyitóval és könyvbemutatóval ünnepelték március 17-én Esztergomban a Lengyel-Magyar Barátság Napját. A Hotel Adalbert Szent Tamás-háza részlegében megtartott eseményen mások mellett részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám polgármester és Andrzej Kalinowski lengyel konzul is.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az eseményen a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Spisák Balázs elnök köszöntötte a közönséget. Az Internált katonák című kiállítás megnyitóján Csombor Erzsébet főlevéltáros és Dariusz Zuk Olszewski, a fotók készítőjének fia beszélt a mintegy nyolcvan évvel korábban, a háborús időszakban készült fényképekről. Szavaikból többek között kiderült, hogy 1938 és 1945 között 40 ezer lengyel katona kapott elhelyezést a semleges, vagy baráti országokban, így például dél-szlovákiai és magyar területeken is.

Ezek között volt Ipolybalog, Bény, Helemba, Szob, Csíz, Jolsva, Losonc, Dunamocs, Komárom, Léva, Sárkány, Érsekújvár, Ebed, Ipolypásztó és Párkány is. A számukra kialakított táborok között volt az esztergomi is, a kiállításon jó pár képet láthattak az érdeklődők erről.

lengyel
Lengyel-magyar két jóbarát
Fotós: P. Z. / Forrás: 24 Óra

Mint a fotókról elhangzott: a lengyel katonák és tisztjeik az adott település életében munkával és baráti kapcsolatok kialakítása révén is részt vettek, illetve a háborút követően közülük páran immár második hazájukként elfogadva Magyarországot, itt maradtak, itt telepedtek le. 

A Jozef Zuk Olszewski egykori katona képeiből összeállított fotótárlat megnyitóján azt is megtudhatta a közönség, hogy a képek készítője részese volt annak az illegális tevékenységnek, melynek során a nyugati emigráns lengyel kormány náci ellenes műveleteit segítették. Jozef Zuk Olszewski ahhoz a csoporthoz tartozott, amely olyan hamisított iratokat adott ki, melyek lehetővé tették az internáló táborokból való nyugatra menekülést, majd a nyugati emigráns lengyel kormány által irányított ellenállási mozgalomhoz való csatlakozást.

A Hotel Adalbert Szent Tamás-háza részlegében megtartott eseményen mások mellett részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám polgármester és Andrzej Kalinowski lengyel konzul is.
Fotókiállításon emlékeztek
Fotós: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

A fényképész-katona így készített számos igazolványképet a lengyel tisztek és közkatonák részére a hamis igazolványokhoz, melyek olyan jól sikerültek, hogy nem lehetett megkülönböztetni az eredeti iratoktól. A történet 1944-ben akkor vett fordulatot, amikor a fényképek készítőjét több társával együtt elítélték és Ausztria területén lévő német koncentrációs táborba hurcolták, de az úton megszökött. Később Szlovákiában telepedett le, ott nősült meg, alapított családot. 

1990-ben bekövetkezett haláláig a nyitrai múzeumban dolgozott. A rendezvény második részében Okos Márton Erdélyi lengyel-magyar emlékhelyek története című könyve bemutatóján egyebek mellett Szent László, Báthory István, Bem József és Hory András alakját felidézve mesélt könyvéről. A fotókiállítás április 2-áig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában