Közönségtalálkozó

2023.02.23. 16:18

Tolcsvay László együtt énekelt a közönséggel Esztergomban

Hangjegyek hátán címmel a minap igen különleges, rendhagyó zenés beszélgetésre várták az érdeklődőket az Esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskolában. A közönség a jó hangulatú rendezvényen ráadásul együtt is dalolhatott Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerzővel, előadóművésszel.

Walczer Patrik

Albert József (balra) az 1968-as Ki Mit Tud?-ról is kérdezte Tolcsvay Lászlót

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A találkozón Udvardyné Pásztor Ágnes, a zeneiskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, köztük Tolcsvay Lászlót, illetve beszélgetőpartnerét, Albert Józsefet, a program szervezőjét.

Az intézmény három művésztanára, Szalkay Dávid, Szikora Balázs és Tóth Sándor igen különleges feldolgozásban adták elő a Fonográf együttes: Az első villamos című dalát. A fellépés tetszett Tolcsvay Lászlónak is, aki elárulta, hogy ez a szerzemény máig az egyik kedvence. Ezután felolvasták az előadóművész életútját, majd Albert József életének különböző szakaszairól kérdezte beszélgetőpartnerét.

A zeneszerző mesélt arról, hogy van egy nagy zongorája, amit nagy becsben tart. A hangszer az 1900-as évek elejéről származik, mely édesapja nagyszüleié volt, amit szekéren hoztak át Erdélyből Budára és mely a második világháborút is szerencsésen túlélte. Később rendbe hozatta és azóta is imádja a családi ereklyét.

A közönség megtudhatta, hogy Tolcsvay László testvérével, a Kossuth-díjas gitáros Tolcsvay Bélával együtt gyakorlatilag „a zongora alatt nőttek fel”. Édesapjuk énektanár volt, aki esténként kávéházakban zongorázott, hogy így szerezzen némi bevételt. A családban a zene gyakorlatilag mindennapos szerepet játszott.

Maga a zeneszerző, a rögtönzött koncert közben
Maga a zeneszerző, a rögtönzött koncert közben
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Tolcsvay László 16 évesen komponálta az első dalait, később számos ismert és népszerű zenekarral, énekessel dolgozhatott együtt. Ő volt az egyik alapítója a Tolcsvay Trió nevű együttesnek, mellyel 1968-ban megnyerték pol-beat kategóriában a Ki Mit Tud? című televíziós tehetségkutatót. A versenybe az iskola igazgatója nevezte be őket, aki a zenészeknek mindössze annyit mondott, hogy menjenek el pénteken a MOM-ba, ahol fel kell lépniük.

– Elmentünk vittük a nagybőgőt és a gitárokat, és elkezdtünk muzsikálni. Játszottunk három számot, nagy sikerünk volt, nekiláttunk a negyediknek, aztán jöttek, hogy nem lehet többet játszani, mert ez egy elődöntő. Tulajdonképpen így derült ki, hogy mi a Ki Mit Tud elődöntőjében szereplünk. Különös volt, amit csináltunk, három szólamban énekeltük a saját számainkat. Megnyertük és kimehettünk a világifjúsági találkozóra, Szófiába – idézte fel.

Az előadóművész a számtalan történet mellett arról is beszélt, hogy népi motívumokkal tarkított fellépőruháiról is ismert együttesük irányába végig volt egyfajta visszatartás, ellenszélben tevékenykedtek. A trióból 1970-ben öttagú zenekar lett, 1973-ig játszottak az új felállásban és furcsa módon abban a három évben egyetlen egy tévéműsorban sem szerepeltek.

Hangszerek
A legendás Fonográf együttesből is ismert Tolcsvay László a rendezvényen mesélt a fehér gitárjáról is, mely egyszer tönkrement. Addig-addig nyomozott, míg sikerült egy hasonló típusút beszereznie, melyből aztán áttette az elektronikát. A találkozón egy olyan hangszert ragadott a kezébe, melyet egy szombathelyi hangszerkereskedőtől vásárolt. A történethez hozzátartozik, hogy feleségének, Péreli Zsuzsa képzőművésznek a városban volt egy kiállítása, ahol felkérték őt játszani. A zeneszerzőnél nem volt gitár, így a boltos hozott neki egyet, mely végül elnyerte a tetszését és meg is vette tőle. Elmesélte azt is, hogy egyszer Koncz Zsuzsa koncertjén vett részt vendégelőadóként és annyira meglepte őt a hangbeállítás, hogy a hangos énekhang miatt elfelejtette Az első villamos című dal második sorát, mígnem a közönség soraiból egy kislány „segített neki”. Tolcsvay László azt is mondta, hogy rendkívül sok dal van a fejében, ha leül a Fonográf zenekar tíz év távlatában gyakorolni, akkor ő tudja, hogy ki milyen szólamot énekelt.

– Ugyanúgy hosszú hajunk volt, mint mindenkinek, de nem bántottunk senkit és akkor még nem volt Nemzeti Dal, valamilyen szempontból nem csíptek minket. Ez különben még ma is jó jel – tette hozzá.

A jó hangulatú találkozó végén Tolcsvay László gitárt ragadott, majd elénekelte Koncz Zsuzsa: Jöjj kedvesem! Című dalát, majd a Tolcsvay Trió: Csak egy kék színű virág című szerzeménye következett. Végül a zongorán eljátszotta Békét és reménységet című dalt. A közönség hosszasan tapsolt a híres zenésznek, aki azt is kijelentette, hogy a remek közönség miatt a jövőben szívesen ellátogatna újra a zeneiskolába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában