Melankolikus hangulat

2023.02.16. 19:36

Színes szürkék Esztergomban: ötven árnyalatról beszélt a festő a megnyitón

Hegyvári Dávid kiállítása nyílt meg a minap Esztergomban. A Kapcsolatok Háza galériájában megrendezett tárlaton nemcsak a szervező Eurohíd Alapítvány képviselője méltatása volt hallható, de maga a festő is beszélt a főként portrékban megnyilvánuló „szürke ötven árnyalata” különleges világáról.

Pöltl Oxi Zoltán

Hegyvári Dávid és Mécses Éva Hilda a Színes szürkék kiállítás megnyitóján

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A Színes szürkék című kiállítás megnyitóján Mécses Éva Hilda az Eurohíd Alapítvány képviseletében beszélt az alkotóról és a kiállításról a Kapcsolatok Házában. Mint elárulta, Hegyvári Dávid 2018-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem festő szakán, majd a képzőművésztanár szak elvégzése után jelenleg a doktori képzésre jár. Mint mondta, Dávid elmondása szerint szociális érzékenysége az, amely ezeket létrehívta.

Nagy hatással voltak rá Max Pechstein német expresszionista festő képei. A Hegyvári Dávid-festményeken szereplő alakok nagyon karakteresek, képi ábrázolásuk nem törekszik tökéletes anatómiai hűségre. Nagyon expresszíven, gyorsan, magabiztosan, egyszerű formákkal megfestett vásznain az idő más értelmet nyer.

Nem is igazán tudjuk, hova helyezzük el a jeleneteket. Játszódhatnak napjainkban, de akár száz évvel korábban is. Ez az időtlenség talán a színekből is fakad, nem véletlenül Színes szürkék a kiállítás címe, ugyanis nem látunk hivalkodó, szemet zavaró színeket. Gondolatok, lelki megnyilvánulások terei ezek a képek, látomásszerű részletekkel

– fogalmazott a megnyitón Mécses Éva Hilda.

Egy életút állomásai – többször is állított ki külföldön

Hegyvári Dávid 2013-ban a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban, 2018-ban a Pécsi Tudományegyetem festő szakán, majd 2019-ben ugyanott a képzőművésztanár szakon végzett. 2015-től több ösztöndíjat is nyert, így a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Ösztöndíj, az Erasmus+, valamint a Pécsi Tudományegyetem ösztöndíját.
Először 2014-ben állította ki festményeit, de az első években csak csoportos tárlatokon vett részt. Egyéni kiállításai a csoportosokéhoz képest ritkák, első önálló tárlata 2018-ban volt látható.
Egyéni kiállításai voltak Pécsett a Zsolnay Negyedben és a Civil Közösségi Házban, Gödön a művelődési házban és Leányfalun a Móricz Zsigmond Múzeumban. Hegyvári Dávid belföldi kiállításai mellett külföldön többször is bemutatkozott már, így Szerbiában, valamint Horvátországban is szerepelt. 

A Kapcsolatok Házában rendezett kiállítás megnyitóján Hegyvári Dávid többek között kifejtette, hogy a most bemutatott képein a szürkének olyan árnyalataival foglalkozik, melyek nem a feketének és fehérnek az egybevegyítéséből jöttek létre. A festő elmondta, hogy nagyon finoman, mint egy kártyavár építésekor, türelemjátékként lehet hangolni a színeket, a színanyag sokszor a meleg szürkéből a hideg szürkébe megy át. Az alkotó abba a titkokba is beavatta a megnyitó közönségét, hogy ő előre kikeveri a színeket az adott képhez, de hagyja, hogy az ábrázolás folyamatában ezek összekeveredve akár új árnyalatokat hozzanak létre.

Hol bensőséges nyugalmat, biztonságot látok embertársaimban, hol pedig bosszúságot és erőfitogtatást, melyek mind megjelennek ezeken a képeimen. Ezek mellett a természeti és természetfeletti dolgok is megjelennek a festményeken

–fogalmazott Hegyvári Dávid, aki arra is rávilágított mondandójában, hogy a köztudatban a különböző színekhez tartalmakat társítanak az emberek. A szürke ennek megfelelően általában a melankólia színe, így aztán ezeknek a festményeknek is ilyen hangulatuk van, illetve egyszerre árad belőlük szomorúság és szépség, szeretet és gonoszság, bántás és megbocsátás, mondta a festő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában