Debütált

2023.02.11. 11:23

Lencz Tímea első kiállítását nyitották meg Vértessomlón

Lencz Tímea első kiállítását nyitották meg a vértessomlói művelődési házban. Kifejtette, egy szép fotó megfogja az embereket. Mint minden művészeti alkotás, mindenkinek mást jelentenek: emlékeket idéznek fel, gondolatok, asszociációk születnek. A fotók egy napló részletei, a kiállítás pedig az elmúlt pár év összefoglalója. Egyenként és együtt is történetet mesélnek el.

Sugár Gabi

Sokan gratuláltak Lencz Tímeának (szemben)

Forrás: vertessomlo.hu

Berky Béláné, a vértessomlói művelődési ház munkatársa köszöntötte a megjelent vendégeket. 

– Régi vágyam teljesült. Több éve már, hogy megláttam Tímea első fotóit, és egyszerűen a rajongójává váltam. Olyan világot tárt elém, amit laikusként nem vettem volna észre. Biztos vagyok benne, hogy aki végignézi ezt a kiállítást, ugyanilyen gondolatokkal távozik – fogalmazott „A világ a fotográfus szemével” című tárlat megnyitóján. Az esemény egyben a megújult művelődési ház újranyitó rendezvénye is volt – adta hírül a vertessomlo.hu

A falakon az alkotó mintegy 60 képet, naplójának részleteit tárta a látogató elé, de mint Lencz Tímea elmondta, mára egy rendkívül gazdag gyűjteményt tudhat a magáénak: 2015 óta 55 ezer, fényképezőgéppel készített fotót gyűjtött össze, és ma is fel tudja idézni valamennyi készítésének a körülményeit, helyszínét, a hozzájuk kapcsolódó érzéseit, emlékeit. 

– Úgy 10-12 éve kaptam egy saját kis fényképezőgépet. A tenyeremben elfért, volt egy puha tokja, bárhová magammal tudtam vinni, és elő tudtam venni, ha valami megragadta a figyelmem – mesélte.

– Voltak olyan fotóim, amelyeknek nagyon örültem, emlékszem, a málnásban kaptam lencsevégre néhány méhet repülés közben. Ezek nagy örömmel töltöttek el, újabb fotók elkészítésére inspiráltak. Fotóztam a gyerekeket, a természetet, ami mindig is nagyon vonzott, hiszen falun nőttem fel, közel éltem a természethez. Szerettem a virágokat, a mezőt, az állatokat. Jó barátságban voltam minden élőlénnyel. Ez a szeretetem megmaradt, a fotózás pedig egy lehetőség volt, hogy megmutathassam azt, én hogyan látom a szépségét – mesélt az alkotó a kezdetekről, és arról, hogy egyszer csak betoppant az életébe az érzés: szeretné a fotózást hivatásként űzni. 

Intézményes keretek között is kitanulta a szakmát neves fotósoktól, fotóművészektől, rengeteg világhírű alkotást elemeztek, vizsgáltak, ami szélesítette a látásmódját. 

Lencz Tímea napjainkra már több mint tizenkét témakörben készített fotósorozatot. Mint megtudtuk, egy-egy sorozat több hétig vagy akár hónapokon át készül, és nagyjából 20 képből áll. A képeit nagyrészt Vértessomlón készíti, már több család is beengedte az életébe, hogy megörökíthesse a mindennapjaikat, munkálkodásaikat. 

A kiállításon látható természetfotókat a falu határában lévő tavaknál készítette a vadvilágról, vízi madarakról és virágokról, gombákról, amelyek – ahogy fogalmazott – hálás fotóalanyok, hiszen a legszebb és legváltozatosabb formában fordulnak elő. A mozgó élőlények közül szereti elkapni a különböző rovarokat, bogarakat, és sikerült már egy virágport gyűjtő méhet is lefotóznia. Azzal a képpel egy pályázaton második helyezést ért el, de a National Geographic Magazin is megjelenítette már több természetfotóját. 
Tímea fotói március 31-éig tekinthetők meg a vértessomlói művelődési házban hétköznapokon 10 és 11 óra között, valamint délután fél 4-től este 6 óráig. Hétvégén igény esetén előzetes bejelentkezéssel látogatható. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában