Online térben

2023.01.24. 08:26

Zárva az esztergomi múzeum kapuja, mégis átjuthatunk a falakon

Címkék#múzeum

Sok intézményhez hasonlóan az esztergomi Balassa Bálint Múzeum is ideiglenesen bezárta kapuit ezen a télen. A falakon belül azonban folytatódik a munka.

P. O. Z.

Virtuálisan az is elérhető, amit a zárt kapuk most fogva tartanak

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A Balassa Bálint Múzeum honlapján tematikus ismeretterjesztő, illetve múzeumpedagógia foglalkozásokat lehet megtekinteni. A pandémia idején megtanultuk, hogy a fertőzésveszély csökkentésének egyik módja a home office és az online térben való aktívabb részvétel. Most, a költségcsökkentő intézkedések idején a közintézmények online kínálnak lehetőségeket a közönségnek.

Az esztergomi múzeum honlapján négy különböző foglalkozás anyagát találjuk, melyek között ott van a „Barangolás a Látványtárban”, a „Feladatlap a középkorhoz”, a „Csinálj magadnak iniciálét!” és a „Feladatlap a római korhoz” elnevezésű részek. A 14 éves kor felettieknek ajánlott ismeretanyagok első tematikája a Látványtár izgalmas világába kalauzolja el az érdeklődőket, majd egy kvíz segítségével azt is leellenőrizhetjük, hogy „mi tapadt meg” az ott látottakból.

képek a Balassa Bálint Múzeum intézkedések előtti életéből
Bár zárva tart, online azért bejuthatunk
Fotós: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

A tékában kőfaragványok, gótikus kályhacsempék, középkori motívumokat mutató leletek, különböző korokból származó használati tárgyak, fegyvergyűjtemény és lovagi páncél találhatók, melyekről a kvízben kérdések találhatók. A múzeum a feladatsor után a megoldókulcsokat is közli.

A vitéz-költőről elnevezett múzeum
A Balassa Bálint Múzeumban található gyűjtemény egy részét a korábbi szellemi előd, a volt Esztergomi Szent Benedek Rendi Főgimnázium 1860-as évektől regisztrált régiség- és éremgyűjteménye adta. 1875-ben alakult Múzeum Egylet egyik fő tevékenysége volt a királyvárosnál való régészeti ásatás, a szervezet később Esztergom-vidéki Régészeti és Történelmi Társulat nevet kapta. A leletek elemzése és kiállítása, tárolása is ekkor vált rendszeressé.
A Balassa Bálint Múzeum a második világháború után jött létre ilyen néven. Az intézmény különféle korszakainak máig ható érvényessége van az értékmegőrzés, a történelemkutatás, helytörténet tekintetében is. A legmeghatározóbb időszak Horváth István régész, múzeumigazgató nevéhez kötődik, aki 1969-től 2012-ig vezette a Vízivárosban működő intézményt.

A második foglalkozásnál Esztergom, mint a magyar történelem elsőszámú városa szerepel, s ezzel összefüggésben tárgyalják a keresztes háborúkat, a Magyarországra támadó különféle középkori hadseregeket, a magyar királyok krónikáját, a magyar egyháztörténetet és a magyar nemesség évszázadokon átívelő históriáját. Ennél a résznél ugyancsak ott szerepel a végén a kvízben feltett kérdésekre való helyes válasz.

képek a Balassa Bálint Múzeum intézkedések előtti életéből
Így működött a múzeum az intézkedések előtt
Fotós: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

A „Csinálj magadnak iniciálét!” résznél a kreatívabb résztvevők vannak előnyben, nekik kínálnak fel különféle sablonokat, rajzterveket és kódexekből ismerős betűtípusokat. A sorrendben utolsó foglalkozás a római korról szól. A téma ennek megfelelő, így például szóba kerül az egykori római provincia, Pannónia, a különféle császárok, filozófiai irányzatok, a római határvédelmi rendszer, a limes, a római hadsereg, a légió, továbbá a római polgárjog itteni helyzete, a kelták és a rómaiak kapcsolata, az ebből a korból származó joghagyomány, jogrendszer, építészet és öltözködés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában