Pajtaszínház

2023.01.24. 19:59

Eszti néni sikere és egy „szerelemgyerek” Tatabányán

Komárom-Esztergom megye az idén Felsőgallán indította el VIII. Pajtaszínházi programját, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg – számolt be közösségi oldalán a megyei jogú város.

S. G.

Az Eszti néni szereplői és alkotói

Forrás: Facebook/Tatabánya Megyei Jogú Város

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság „szerelemgyereke” a Pajtaszínházi program. A nyolc évvel ezelőtt megfogalmazott cél változatlan: kistelepülési alkotó közösség létrehozása a színművészet erejével. A program tetőpontja minden évben a társulatok magyar kultúra napi bemutatkozása Budapesten, a Nemzeti Színházban – ez a lehetőség minden évben különleges motivációt ad a közösségeknek, az idei évben a Tatabányai Galla Színpad és Bábszínháznak is.

Herendi Judit, az Alsógalla és Felsőgalla településrészek művelődési házainak vezetője 2018 januárjában indította el Főpróba című programsorozatát, melyben a megyei pajtaszínházi csoportok mutatkozhattak be egy-egy komolyabb fellépés, megmérettetés előtt. Az előadások olyan nagy sikert arattak, hogy megfogalmazódott saját színjátszókör alapítása is.

Két városrész egy körben
A művelődési ház vezetője 2019. januárjában megalapította a két városrész saját színjátszókörét, mely 2021-ben bábszínházzal bővült, mely 8-14 év közötti gyerekekkel tevékenykedik. Első önálló előadásukat 2023 február végén mutatják be. 

A VIII. Pajtaszínházi Szemlén, a Galla színpad az „Eszti néni” című bohózatot láthatta a közönség. A szövegkönyvet átírta és rendezte: Herendi Judit, a művelődési ház vezetője, a Galla színpad és Bábszínház alapítója, vezetője. A Galla színpadot Pápai Ferenc mentorálta.

A Nemzeti Művelődési Intézet részéről Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató, és Kutenics Kinga Katalin módszertani referens koordinálta, és segítette a Galla Színpadot. Közreműködtek: Jocha István (Eszti néni szerepében), Bányoczky Nóra (Anikó a feleség), Slang Ádám (Béla a férj). Játékosok: Bölcs Józsefné, Kovács Milán, és Ficsor Donát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában