Programok

2023.01.20. 07:01

A magyar kultúra napján idén is remek programokat tartanak megyeszerte

Január 22. a magyar kultúra napja. Ennek apropójából megyeszerte számos programot rendeznek az előttünk álló hétvégén.

K.D., S.G., W.Zs.

Rékasi Károly hétfőn 17 órakor az ászári közösségi házban lép fel

Forrás: Metropol

Fotó: Nagy Zoltán

Vármegye szerte több napon át emlékeznek meg a magyar kultúra napjához kapcsolódóan. Több településünkön elismeréseket adnak át, kiállításokat nyitnak, előadásokat, hangversenyeket tartanak. A programok közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

  • Ácson a hímző szakkör kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Bartók Béla Művelődési Ház dísztermébe
    A tárlatot Vargáné Nánássy Piroska népi hímző nyitja meg, közreműködik Janovszki Csenge népdalénekes. A program vasárnap 15 órakor kezdődik. A tárlat márciusig tekinthető meg. 
  • Ászáron Rékasi Károly Szabadság, szerelem című zenés estjével érkezik a közösségi házba. A program hétfőn 17 órakor kezdődik. 
  • Csolnokon Légy, költészet! címmel szerveznek programot a Kossuth Lajos Művelődési Házban, ahová Ószabó István és Pitti Katalin közös estjére várnak mindenkit. A program szombaton 17 órakor kezdődik. 
  • Esztergomban vasárnap 15 órakor a Kapcsolatok Háza nagytermében adják át a Babits Mihály-díjakat. Az elismeréseket Hernádi Ádám polgármester és Tóth Tamás, a városfejlesztési, környezetvédelmi és kulturális bizottság elnöke adja át. Közreműködik: Strigonium Consort Régizene Együttes, Babits Mihály Színház, Németh Judit és Parragi György duója. A rendezvény idején a Rondella Alkotókör Folytatás című kiállítása is megtekinthető. 
  • Észak-Komáromban hétfőn 18 órakor az Egressy Béni Városi Művelődési Központban az Őrzők együttes – Gál László Latinovits-díjas versmondó és Kreft-Horváth Márk zenés-irodalmi műsorát láthatják az érdeklődők. Szervező: Villa Camarum Polgári Társulás, Egressy Béni Városi Művelődési Központ. 
  • Dorogon a százéves művelődési házban kettős kiállítás nyílik pénteken 17 órakor a fotóművészet és a retró jegyében. Köszöntőt mond Szabó-Berghauer Zoltán igazgató. A tárlatot Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotóművész nyitja meg. 
  • Komáromban pénteken 17 órakor Oláh Kálmán tart előadást a Jókai Mór Városi Könyvtárban Himnusz: biztosan ismeri? címmel. Szintén ezen a napon 17 óra 30 perckor az Egressy-zeneiskolában szerveznek koncertet. Szombaton 17 órától a Mozaik Könyvesbolt és Kávézóban Gőzölgő irodalmi kalandtúrára várják az érdeklődőket. 

Hétfőn 14 óra 30 perckor nyílik meg a Petőfi Sándor Általános Iskolában a Petőfi-emlékkiállítás. A rendezvényen a tatai szavalókon túl komáromi gyerekek is emlékeznek versekkel Petőfi Sándorra, az emlékév kapcsán. 

Hétfőn 18 órakor a Jókai moziban adják át a város kultúrájáért díjakat. Ez alkalommal Színes orchideák címmel Kautzky Armand és Hűvösvölgyi Ildikó zenés irodalmi estjét is meg lehet tekinteni. A belépés díjtalan, az ingyenes jegyek átvehetőek a Tour­inform irodában és a moziban, nyitvatartási időben. 

A Himnuszról
A Himnusz szövegét Kölcsey Ferenc január 22-én tisztázta le, ez a nap egyben a magyar kultúra napja is. A Himnusz a költő legnagyobb hatású verse, 1823-ban a nemzeti újjászületés hajnalán írta szatmárcsekei magányában. Először Kisfaludy Károly Aurora című almanachjában jelent meg, kötetben pedig 1832-ben. 
A költemény a romantika ismertetőjegyeit hordozza magán, felépítését tekintve keretes szerkezetű. A vers keretét adó első és utolsó versszak – a könyörgés – imát, fohászt tartalmaz. Az általuk közrefogott versszakok a múltat és jelent állítják szembe egymással. A költemény műfaja óda, azon belül himnusz. Kölcsey műve előtt a katolikus magyarság nép­himnusza a Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének, míg a református magyarságé a Tebenned bíztunk, elejétől fogva volt. 
A Himnuszhoz kötődik a magyar kultúra napja emlékünnepe, melyet január 22-én tartanak. A megemlékezést 1985-ben Fasang Árpád zongoraművész javasolta, amelyet végül 1989 óta rendeznek meg. 

  • Lábatlanon Eperjes Károly verses estjére várják az érdeklődőket hétfőn 17 óra 30 perckor. Gordonkán közreműködik: Négyessy Katalin. Az előadás ingyenes de regisztrációhoz kötött. 
  • Nagyigmándon a Magos Községi Könyvtárban Gőzölgő irodalmi kalandtúrára várják az érdeklődőket vasárnap 17 órakor. 
  • Nyergesújfalun vasárnap 16 órakor a Kernstok villában rendeznek programot. Az eseményen részt vesz a Barátság Kör Egyesület Irodalmi Csoport, valamint a Barátság Kör Egyesület Népdalkör. 
  • Oroszlányban vasárnap 17 órakor kezdődnek a programok Oroszlányban. A Kölcsey kiállítótermében karikatúrákkal és Bódi Kati képeivel találkozhat a közönség, amiket Kós Mihály grafikus, Bódi Kati illusztrátor, valamint Zámbó Kornél festőművész ajánl a nagyérdemű figyelmébe. Hagyományosan a színházteremben folytatódik az ünnep, ahol gazdára talál a rangos városi elismerés, a Kölcsey-emlékplakett. 

Az átadót kulturális blokk követi oroszlányi ifjak közreműködésével. A műsorban fellépnek a Bakfark Bálint AMI és a Hamvas Béla Gimnázium diákjai, valamint a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola tanulói, mellettük Kovács Anna, Kilin Dávid, Kiss Krisztofer és Péter Dániel is műsort ad. 

  • Rédén szombaton 15 órakor Rédén az 1. világháborús emlékmű előtt , az Arany János utcában ünnepelnek. Két emléktáblát is elhelyeznek: Petőfi születésének és a Himnusz keletkezésének 200. évfordulója alkalmából. Ünnepi beszédet mond dr. Kancz Csaba főispán. 
  • Tatán pénteken 17 órakor a Német Nemzetiségi Múzeumban a Himnusz letisztázásának évfordulójára emlékeznek. Fuli Anikó könyvtáros tart előadást. Ugyancsak pénteken 18 órakor kezdődnek a programok a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban. Fellép Tata helyőrségi zenekara, vezényel Balázs Attila őrnagy. Köszöntőt mond Rigó Balázs alpolgármester. A rendezvényen a települési értéktárba felvett értékek díszokleveleit is átadják. 
  • Tatabányán a Tulipános Ház ad otthont az ünnepségnek. A színházteremben vasárnap 11 órakor kezdődik az esemény, ahol ünnepi beszédet mond Szücsné Posztovics Ilona polgármester, majd átadják a Tatabánya Kultúrájáért Díjat, valamint a Krajcsirovits Henrik – Városi Művészeti Ösztöndíjat is. 
  • Tokodon hétfőn 16 óra 30 perctől Szepesi Zsuzsanna költőnő kötetbemutatóját rendezik meg a nagyközség könyvtárában. Közreműködik Horányi László színművész és a Hegyeskő Általános Iskola diákjai. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában