Találkozó

2022.11.08. 18:40

Ladányi András író könyvekbe és képekbe mentette a bányászokat

Különleges író-olvasó találkozót szervezett a bányászat egykori fellegvárában, Tatabányán a Felsőgallai Bányász Nyugdíjas Szakszervezet.

Mórocz Károly

Pál Béla és Ladányi András, aki mutatja a képen Ladányi Andrást

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Kedden délután Herendi Judit, a Széchenyi Művelődési Ház vezetője és Karácsonyiné Selmeczi Mária klubvezető köszöntötte a megjelenteket. 
– Megpróbáljuk a lehetetlent! – jelentette ki Pál Béla, az est főszereplőjének barátja. – Több ezer oldalt írt Ladányi András író, költő, egykori tatabányai, most újbudai vájár, Szent Borbála-díjas, kétszeres Kiváló Bányász öt könyvében a tatabányai és a környékbeli bányászokról. Ebből idézünk fel közösen részleteket.

Időrendi sorrendben visszafelé haladtak. Bányászok - Bányász vagyok! - Hetven év, küzdelem és siker - Tóni, a bányász-vezető (Schalkhammer Antal) - Tatabányai eocén bányászok, Mányi Bánya az Eocén-tengerben. Ezekről a könyvekről hangzott el ismertető, érdekes anekdotákkal fűszerezve. Gengeliczky Lászlóné Tós Hedvig, a Bányász Színpad egyik alapító tagja olvasott fel megható verset, valamint fontos és pontos információkat tartalmazó szövegeket.

Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Egy kiállítás-megnyitó maradt a végére. Ladányi András 60 bányászportrét készített az egykori mányi bányászokról - a találkozó apropója az volt, hogy 1985 novemberében nyitott az ottani bányaüzem. Aki nem láthatta Felsőgallán a képeket, remélhetően láthatja majd Óvárosban. A tervek szerint a Tulipános Házban, az egykori Tiszti Kaszinóban néznek majd a föld alatt dolgozók a 21. századi érdeklődőkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában