Kukoricafosztás

2022.10.17. 22:12

Szebbnél szebb csuhébabákat és díszeket készítettek a környei gyerekek (képek)

Morzsoltak, fosztottak, történeteket hallgattak a lurkók.

Sugár Gabi

A kukoricafosztásról nagyon sokat tudtak meg a gyerekek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár

Közösségi és Tájházban ötödik alkalommal szervezett kukoricafosztás a Német Nemzetiségi Önkormányzat. A munkálatok ezúttal is az udvaron kezdődtek, ahol Kolozsvári Józsefnek köszönhetően tekintélyes mennyiségű kukoricát foszthattak meg a gyerekek a csuhétól. Dörner István mesélt, és mutatta meg a kicsiknek a fosztás csínját-bínját, akiknek néha bizony elkelt a szülői segítség, de élvezettel szorgoskodtak.

Kukoricafosztás, csuhé baba készítés Környén
A csuhécsodák és készítőik, balra Busch Józsefné, Wicha Olga és mellette Hartmann Józsefné
Fotós: Sugár / Forrás: 24 Óra

Őseink a termény minden részét hasznosították. Téli estéken babákat, dísztárgyakat készítettek, az alsó fehérekkel a matracokat töltötték meg, nyaranta kivették, lelocsolták vízzel, és ismét megszárították, így frissítették – mesélte Tirhold Kármen elnök. 

Kukoricafosztás, csuhé baba készítés Környén
Fotós: Sugár / Forrás: 24 Óra

A kukorica az állatok etetésére szolgált, a csutka pedig a legkiválóbb gyújtós volt. A gyerekek a kézi morzsolón át a mechanikus gépekkel, és elektromos morszolókkal is megismerkedhettek. A közösségi házban pedig csuhé virágok, kosárkák, angyalkák a kecskédi Busch Józsefné, Wicha Olga iránymutatása alapján készültek. Édesanyjától tanulta. Hartmann Józsefné pedig gyönyörű hercegnőkkel érkezett. Gyerekek, felnőttek egyaránt jól érezték magukat.

Kukoricafosztás, csuhé baba készítés Környén
 Balra Dörner István
Fotós: Sugár / Forrás: 24 Óra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában