Peron Music Alapítvány

2022.10.23. 16:22

Kutatta a zenei tehetségeket, a megyében forgatott filmeket is

Mindig kereste a tehetségeket. A Peron Music Alapítvány alapítója volt, részt vett a város legnagyobb közművelődési intézményének szakmai megújításában, s népszerűek filmes előadásai. Tevékenységét tíz éve Kultúra díjjal jutalmazták, s ma is a fiatalokért dolgozik Tatán, ifjúsági referensként.

Sugár Gabi

Cserteg István

Forrás: Beküldött

Az Alkotó Ifjúsági Klub (AIK) tagjaként kezdett tevékenykedni 1984 és 1988 között. Bugarszki Zsolt Szingapúrban élő szociológus egy éve készít interjúkat az akkori klubosokkal – kezdi a beszélgetést Cserteg István. – Ez egy változásokkal teli korszak volt a rendszerváltás hajnalán. Az akkori diákok szellemi vezért láttak a klub meghatározó embereiben: Nagy Angélában, Pikács Rudolfban, Németh Tamásban és bennem. A klub sokaknak adott szellemi töltést az élethez.

Később a Lord együttes országos klubjainak összefogásán sáfárkodott. Céljuk az volt, hogy felkarolják az elesetteket, akik szeretetre vágytak.

– A Lord együttest Varga Vilmos hozta zenei közelségbe. Valamikor a mai tatabányai Interspar helyén volt a Bokányi Sport ás Szabadidőközpont. Ott dolgoztam, amikor a Lordot szabadtéri koncertre hívtuk. Igen jó dalszövegek és jó kapcsolat a közönséggel: ez alapozta meg a klub létrehozását. Aztán az egyre másra alakuló Lord klubokat is kezdtük összefogni. Seres Évivel közösen dolgoztunk: Kárpát-medencében kapcsolattartás, nyaranta Balatonlellén Lord tábor, Lord újság és ezer más dolog született. Tatabányán a Bokányi után a Közművelődés Háza lett az otthonunk. Rendszeresen találkoztunk 1986 és 1991 között tatabányai rajongókkal az országos turnékon.

Nem sokkal később hívták életre a Peron Music Alapítványt. Budapesten az Almási téren Nagy Feró és Újfalusi Gábor már megtette az első lépéseket a feltörekvő zenekarokért, ezért Tatabányán is kellett valami, amely támogatja a szárnyukat bontó csapatokat – mesélte. Berki Tamás jazzénekes és Victor Máté, akkor éppen a Magyar Rádió munkatársa terelte Cserteg István a tehetséggondozás felé.

– Akkor már több zenekar közül kiemelkedett az AIK-ban született Company együttes. Ki mit tud?-os televíziós szereplések, nyugati fellépések voltak mögöttük. Zenéjüket a Magyar Rádió is játszotta. Berki Tamás és Victor Máté sokat tett a fiúkért.

A Company zenekar hanghordozója jelent meg elsőként a Peron égisze alatt. Az alapötletet a tatabányai Peron zenekartól kapták.

– A tatai laktanyában tragikus baleset áldozata lett egy honvéd, Balogh László, aki a tatabányai NotNot zenekar tagjaként vonult be sorkatonai szolgálatra. A Peron Music Rock Channel kazetta sorozatának egyik dala volt az övé. A tragédia a zenésztársadalmat megmozgatta. A Peron Music emlékkoncertet szervezett Balogh Laci emlékére 1992-ben. Az édesanyja is eljött a koncertre, amelynek bevételét felajánlottuk a családnak. Balogh Lászlóné pedig azt javasolta: hívjuk életre a Peron Music Alapítványt, amely a tehetséggondozást szolgálja.

Így született meg 1993-ban a Peron Music Alapítvány Balogh Lászlóné, Pikács Rudolf, Mike Zsolt, Fakli Károly, Biacsi Imre és Cserteg István aláírásával.

Ott volt az Agora születésénél - Óriási kihívás volt 2012-ben csatlakozni a Vértes Agorája közösségéhez. Az egykori Közművelődés Háza született újjá, s ezt hosszú távú stratégiai tervezéssel és kiváló szakmai csapattal indult Salamon Hugó szakmai vezetése alatt – mesélte Cserteg István.

– Tatabánya közösségeinek jövője volt a tét és persze az, hogy az itt élők szeressék a környezetüket, szeressenek itt élni. Ezek az évek számomra a tanulást, a partnerséget, a csapatmunkát jelentették. Tatabánya kistérségét tudtam a kollégákkal a legjobban szolgálni. Ebből a korszakból a Békeláng program ma is működik.

Tatabánya gazdasága ekkor romokban, a fiatalokkal alig tudott törődni bárki is. A Peron Music Alapítvány az elsők között tette le a voksát a tehetségek mellett. Táborokat, fesztiválokat, képzéseket szerveztek. Együttműködésekre törekedtek.

– Nem sokkal később életre hívtuk a Peron Music Tehetségkutató Fesztivált, amely ma a Kárpát-medence legrangosabb, legidősebb tehetségkutató eseménye. A Peron Music márkanév lett, amely kreativitásával, innovatív megoldásaival Tatabányán és a határon túl is ismert. Emögött 5000 táboroztatott fiatal, sok száz zenekar, több településen való együttműködés és partnerség, 12 országban való események sorozata áll.

A generációváltás is megtörtént már a Peronon belül. Önkéntesként tevékenykedett a szervezetben Hudák Tibor és Pap Tibor, akik később átvették a szerepet Cserteg Istvántól. Pap Tibornak köszönhetően már negyedik éve működik Tatán a Peron Tehetségközpont.

Cserteg István érdekes és izgalmas kutatásba kezdett 2013-ban. Kíváncsi volt, hogy hány filmet forgattak Komárom-Esztergom megyében.

– A Közművelődés Háza Tatabányán valódi kulturális bölcső volt ebből a szempontból, hiszen az 1993-as Turné című film forgatása, majd később ugyanitt a Fekete Kefe stábjának munkája szinte a szemem előtt zajlott – mondta. – Aztán érdeklődni kezdtem a filmek megyei vonatkozásai iránt, de csak morzsák, részinformációk álltak rendelkezésre. Ezektől a kérdésektől indultam el, és rengeteg filmet néztem meg.

A kutatása rávilágított arra, hogy Komárom-Esztergom megyében 300 filmet forgattak 1917-től napjainkig. A filmek címe, rendezője, a bemutatás éve, és a filmek forgatásának helyszíne adatbázisba került. Decemberben jelenik meg a kutatást összegző könyve érdekes filmes emberek riportjaival, a 300 film adataival és különleges képekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában