Kiállításmegnyitó

2022.09.13. 22:10

Emberek és tárgyak "találkoztak" a skanzenben

Várhatóan jövőre kiállítást is szerveznek Tatabányán a különleges a fotókból és leírásokból

Veizer-Sugár Gabriella

E szavak írója - és kedvenc tárgyai

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

 Stinglné műtermét ismét élettel töltötte meg a Tatabányai Múzeum. Az intézmény munkatársai, Tóth Enikő és Vágó-Lévai Katalin fogadta az érkezőket a skanzenben, a korabeli fényképész műteremben. „Emberek és tárgyak. Mutassunk be együtt egy számodra fontos tárgyat a múzeumban” idei eseményének első napján látogattunk el a 19. század végétől az 1930-as évekig tartó időszakból származó tárgyakkal berendezett fényképész műterembe, ahol modern eszközök segítségével készültek el a fotók.

– Az akciót 2011-ben hirdettük meg, a legutolsót 2017-ben szerveztük – mesélte a program kurátora, Tóth Enikő. 

Általában ötvenen látogattak el ilyenkor a skanzenbe. Van olyan, aki eddig minden alkalommal eljött, és hozott magával egy számára fontos tárgyat, és annak történetét. Mesélnek, meséltetik az embert. Felidéznek emlékeket, érzéseket. Találkozásokat, amelyek sokszor itt zajlanak a szemünk előtt.

A muzeális környezetben, fotós, muzeológus és látogató közös, összehangolt tevékenysége révén létrejött fotókat, valamint a tárgyak, emberek történetét kiállításon is bemutatják, és természetesen a tárgyak tulajdonosai is megkapják a képeket. A különleges, hely- és életmód-történeti, egyben művészeti együttesként megjelenő fotók és leírások a múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A héten csütörtökön, és jövő héten kedden és csütörtökön várják a múzeum munkatársai 11 és 17 óra között az érkezőket és különleges tárgyaikat a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt.

A pecsétes irka titka - Családok, gyerekek is érkeztek, sőt volt, aki egy pocaklakóval fényképezkedett. Népviseletbe öltözött táncos, kovácsolt vas egy darabja, énekeskönyv is már szerepet kapott a fotókon, ahol a középpontban az ember áll. Volt olyan, aki édesanyja gyöngybetűs, pecsétes irkáival érkezett, és elárulta a foltok titkát. A szomszéd kiömlő kávéja csurgott bele a fiók rekeszébe, amikor az asztalt kölcsönadták. Anyáról gyermekre szált a pecsétes irka titka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában