Kiszehajtás

2022.04.07. 09:00

Piliscséven is elűzték a telet

Két év kihagyás után adhattak ismét otthont a jeles rendezvénynek a helyiek. A falu apraja-nagyja jelen volt és örömmel vett részt a kiszehajtáson.

W. P.

Eltemették a piliscséviek is a telet jelképező szalmabábut

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.P.

Két év kihagyás után ismét eltemették a telet a településen, azaz szimbolikusan „elégették” a morenát, az évszakot jelképező szalmabábut. A rendezvényen Csapucha Katalin, a Kálmánfi Béla Művelődési Ház igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd felidézte, hogy a szláv népcsoportoknál morenának vagy kiszelicának hívják a bábut, melyet a húsvét előtti második vasárnapon, azaz a fekete vasárnapon szoktak meg­gyújtani és eltemetni. 

Az ismertető után Kelecz Józsefné nyugdíjas szlovák tanító felolvasta Bendur István helyi költő Morena égetésre írt alkalmi versét, majd a helyi nyolcadik évfolyamos lányok felöltöztették a bábut, mialatt a Piliscsévi Szlovák Asszonykórus tradicionális dalokat énekelt.  A Piliscsévi „Aranykapu” Óvoda és bölcsőde nagycsoportosainak, valamint az iskolások műsora után eljött a búcsú ideje. Az esős idő miatt módosult a program, a morenát nem gyújtották meg, helyette a művelődési házban előbb levetkőztették, majd piros krepp-papírba tekerték a bábut. A vízfolyást szimbolizáló kék papírra fektették és végül fekete lepel került rá, ezzel szimbolizálva az eltemetést. Végül megvendégelték a jelenlévőket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában