kiállítás

2021.11.07. 12:13

Elképesztő repertoár: 21 féle technikával alkot az aranykezű tatabányai művész

Szívószál, műgyanta, alkohol. Huszonegyféle különleges technikával készíti alkotásait. Salamonné Helter Erika, az Aranykezek Művészeti Csoport vezetője több kiállításon is bemutatta különleges hangulatú képeit.

Sugár Gabi

Az Aranykezek Művészeti Csoport kis alkotóinak az idén több bemutatkozási lehetősége is volt. Az általános iskolás Kocsis Janka, Páli Edina Noémi, Jaksics Hanna, Vágó Sára Dorka, Molnár Lili, Ambrudan Izabella és Szekeres Kata páros és egyéni tárlaton is megmutathatta tehetségét. Szeptembertől az év végéig a csoport valamennyi tagjának munkáit láthatja majd a közönség a tatabányai kórház Folyosó Galériáján.

– Tavaly elmaradt a csoport ötéves jubileumi programja. Az idén novemberben kaptunk lehetőséget a KERI Galériában egy kiállítás megszervezésére. Az anyag rendkívül értékes lesz, hiszen egy részét a gyerekek a pandémia alatt otthon készítették, vagy a neten tartott online kapcsolat során – mondta Salamonné Helter Erika, akinek alkotásai is több kiállítótérben voltak megtekinthetők.

Bemutatkozott tatabányai és budapesti kórház folyosó galériáján, és a Jászai Mari Színház, Népház Aulájában is. A közelmúltban liquid akrillal és festőkéssel készített alkotásait csodálhatta meg a közönség.

– Nagyon szeretek kalandozni a különféle technikák között – mondja. – A liquid akril technika különlegességét a szilikon olaj és apuring adja, melyek hatására folyékonyabb állagú festéket kapunk és ezt összeöntve, vagy magán a vásznon folyatva érdekes textúrák keletkeznek, amelyet a szilikonolaj tesz még látványosabbá.

Az alkotó az utóbbi időben egy speciális tintát elegyített 100 százalékos alkohollal, s ez igen változatos színelegyet eredményezett. Az egészségügyi képdiagnosztika területéről érkező művész a röntgenképekhez érzi hasonlatosnak ezeket a műveket.

– Speciális papírra csepegtetett tinta száradását követően, ha alkoholt cseppentek a felületre, az oldja a tintát, s ezt nagyobb erővel megfújva, akár kézi kompresszor és szívószál segítségével különféle formák és alakzatok képződhetnek. Száradást követően pedig tussal még kiegészíthetőek. A végeredmény a speciális papíron olyan hatású, mintha selyemfestés lenne. Újabban pedig fametszeteket is készítek, s ebből nyomdatechnikai eljárással nyomatok hozok létre. Pirográfiával is foglalkozom. Huszonegy különféle technikával dolgozom, s osztom meg ezzel kapcsolatos tudásomat a csoportom tagjaival.

Tatabányán és Környén várja a tehetségeket

Az Aranykezek Művészeti Csoport Tatabányán a József Attila Művelődési Házban várja a tehetséges fiatalokat, főként az 5–14 éves korú gyerekeket. Péntekenként 16 és 18 óra között, és szombaton 15 és 17 óra között. Felnőttek jelentkezését is várja a csoport vezetője, aki színmeditációval, szín és művészetterápiával egészíti ki a foglalkozásait. Kecskédről az utóbbi időben az alkotógárda átköltözött Környére, a művelődési házba. Itt szombatonként 10 és 12 között látogatják a fiatalok Salamonné Helter Erika foglalkozásait. Emellett havonta egyszer a felnőttek számára is nyitott a „műhely”.

–A festészet, az alkotófolyamat remek rekreációs tevékenység, éppen ezért tettem elérhetővé minden korosztály számára az élményfestéseket – mondta az alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában