programajánló

2021.09.15. 17:30

Tarján lesz a kistelepülések fővárosa a jövő hétvégén

Szeptember utolsó hétvégéjén rendezik a Kultúrházak éjjel-nappal idei eseménysorozatát, amely országszerte többezer programmal várja az érdeklődőket. A rendezvény egyik főszereplője Tarján lesz.

Kemma.hu/MTI

Forrás: 2021kulturhazak.hu

A Magyar Népművelők Egyesülete (MNE) szervezésében megvalósuló rendezvénysorozat megnyitója szeptember 24-én, pénteken Pomázon lesz, szombaton a kistelepülések képviseletében Tarjáné a főszerep, a vasárnap pedig Miskolc központtal a nagyvárosokról szól – hangzott el a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban tartott sajtótájékoztatón.

A rendezvénysorozat programjait a kulturhazak.hu oldalra tölthetik fel az intézmények. Bordás István főszervező, az MNE elnöke reményét fejezte ki, hogy a weboldalon létrejöhet egy olyan adatbázis, amely év közben is egybegyűjti a hazai közművelődési intézményeket és azok programjait.

–Célunk, hogy ezt a három napot átültessük az év valamennyi napjára, vagyis legyen látható, elismert és fontos a közművelődési intézményekben dolgozók munkája mindenki számára – mondta a videón bejelentkező Kiss Szabolcs, az Emmi közművelődésért felelős főosztályvezetője.

Kitért arra, hogy az országban több mint hatezer közművelődéssel foglalkozó szervezet működik, és – 2019-es adat szerint – egy év alatt mintegy 63 millió látogató vesz részt különböző programjaikon. Hozzátette: a programsorozat jelmondata – „Mindennap értéket adunk” – arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokon is értékes kultúrát közvetít és teremt.

A korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke Novák Péter. A zenész, színész, rendező a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy értékeinket, kultúránkat együtt, közösségben élhessük át, ünnepelhessük meg, és mint mondta, ebben játszanak fontos szerepet a kultúrházak.

A táncházak, népzenei és néptánctalálkozók mellett az idei programfelhozatalból kiemelkedik Szakcsi Lakatos Béla zongoraestje a szentesi Hangversenyközpontban, az Agóra Veszprémben Minecraft Napra várják a fiatalabbakat, az esztergomi Művelődés Házában klezmerkoncert lesz. Éjszakai pingpong-bajnokságot rendeznek a budapesti Kondor Béla Közösségi Házban, a Békásmegyeri Közösségi Házban a Kolompos együttes játszik, a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központban utazó planetárium várja az érdeklődőket, Olaszfán pedig szüreti felvonulást tartanak.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton idén is részt vesznek határon túli települések, táncházak lesznek a vajdasági Szabadkán és a szlovákiai Komáromban.

A koronavírus-járvány miatt idén tavaszról őszre halasztott esemény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában