mulatság

2021.06.07. 07:00

Hosszú idő után újra néptáncosok veszik birtokba az Agora színpadát

Új lendületet vett a Bányász Táncegyüttes. Nagyszabású programokra, bemutatókra készülnek. A szigorítások miatt sokszor online térbe kényszerült „szinten tartó” próbák után a táncosok ismét birtokba vették a próbatermeik nagy részét, és elindult a jelenléti oktatás az idén tizenöt éves néptáncművészeti iskolában.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

– A régi koreográfiák felelevenítése zajlik – mondta Emmer Róbert, az együttes igazgatója. Az első színpadi szereplésünk június 12-én a Vértes Agorájában lesz, ahol a Martin György Néptáncszövetség támogatásával megyei néptánctalálkozót szerveznek délután, házigazdaként természetesen a Bányász Táncegyüttes is színpadra lép.

– Várhatóan csaknem tíz megyei csoport mutatkozik be az Agora színpadán. Nem verseny, ezért ezúttal nem lesz zsűri. Kiváló lehetőség lesz ugyanakkor arra, hogy a hosszú kényszerszünet után ismét találkozzanak a táncosok és bemutathassák tudásukat egymásnak, a közönségnek. Végre „színpadszagot” kaphatnak – mondta Emmer Róbert.

A délutáni találkozón csaknem kétszáz táncos mutat be tucatnál is több, főként autentikus tánckoreográfiát. Este hét órakor pedig pályázati támogatásból megvalósuló Tánczkoncert keretében a Cimbaliband zenekar lép színpadra, hivatásos táncosok közreműködésével. Ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a program táncházzal zárul.

Az együttes a nyárra is kapott már meghívásokat: a tatabányai augusztus 20-ai ünnepségen, és a tatai Víz, Zene, Virág Fesztiválon is láthatjuk őket.

Nagy eseménye lesz a Bányász Táncegyüttesnek művészeti iskolájuk évfordulós ünnepsége, amelyet június 10-én tartanak a Puskin Művelődési Házban. Tizenöt évvel ezelőtt alapították ugyanis az intézményt. Igazgatója, Emmerné Gábor Edit elmondta: jelenleg százötven általános és középiskolás gyermek sajátíthatja el itt a tánclépések alapjait. A városban hat különböző helyszínen, főként általános iskolákban működnek. Ezek a gyerekek adják az utánpótlását később a Bányász Táncegyüttesnek.

– Boldogsággal tölt el, amikor rám köszön egy-egy fiatal felnőtt, aki itt, a szemünk láttára nőtt fel, velünk töltötte el szabadideje nagy részét. Van olyan növendékünk, akinek már a szülei is a Bányászban táncoltak, ő ma már hivatásos táncosként dolgozik, büszkék vagyunk rá – mondta Emmerné Gábor Edit. Hozzátette: remélik, hogy az a csaknem két és félezer gyermek, aki megfordult az iskolában, soha nem felejti el ezt a közösséget, a néptáncot.

Százötvenből válogatnak

A Bányász Táncegyüttes tagjai három éve kerültek be az utánpótláscsoportból. Jelenleg 25–30 taggal működnek. Emellett az Öreg Bányász mellett egy kamaraegyüttes is kapcsolódik az együtteshez, amelynek tagjai kiváló minőségű táncszínházi produkciókat is előadnak a fesztiválokon, bemutatókon. Állandó zenekaruk a Dűvő, akik minden nagyobb fellépésen és programon velük vannak. A táncegyüttest a régió műhelyei között tartják számon. Mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon, ám munkájukat nehezíti, hogy Tatabányán még mindig nincs akkora hagyománya a néptáncnak, mint például Magyarország keleti részén. Míg például a Jászság Népi Együttes mintegy hatszáz fős utánpótlásból válogathat, ők százötven gyerekből nevelik ki a Bányász Táncegyüttes tagjait – nyilatkozta Emmer Róbert igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában