támogatás

2020.08.06. 20:15

Segítséget kér az Új Forrás az életben maradáshoz

Nem kapott pályázati támogatást a nyomtatott folyóirat megjelenésére az Új Forrás. Az irodalmi műhely nyílt levelet tett közzé, amiben arról írnak: az 51 éves lap léte került veszélybe.

Kemma.hu

Forrás: Új Forrás/Facebook

Az Új Forrás nem kapott támogatást az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei folyóirat-pályázatán, amely az 51 éves irodalmi műhely szerint a nyomtatott folyóirat végét jelentheti. Nyílt levelet fogalmaztak meg a kurátoroknak és a szimpatizánsoknak címezve.

Reichert Gábortól, a lap főszerkesztő-helyettesétől megtudtuk, hogy a jövő év lett bizonytalan, mert ha többé nem kapnak támogatást az NKA-tól, akkor nem tudnak stabilan működni. Megkérdeztük, ez mit jelent pontosan, lesz-e az idén hetedik, nyolcadik száma az Új Forrásnak?

– A tatabányai önkormányzattól kaptunk annyi támogatást még az év elején, hogy az fedezze az idei lapszámok nyomdai költségeit. Viszont honoráriumot már nem tudunk fizetni a szerzőinknek, ehhez lett volna szükség az NKA támogatására, az eddigi években is ez volt a gyakorlat – részletezte az irodalmár, akitől azt is megtudtuk: hiába kaptak kétmilliós támogatást az NKA-tól az online kiadásra, az a nyomtatott folyóiraton nem segít.

– A kétmillió forint nem fordítható a lapra, azt kimondottan az online-ra kaptuk, vagyis mindent, amit eddig a nyomtatott kiadásunkban jelentettünk meg, át kellene költöztetnünk a netre. Csak hát élő szerződésünk van a lapterjesztő vállalattal és a Könyvtárellátóval, minden ez évi lapszámunkat időre le kell szállítanunk a megállapodás értelmében. Ráadásul ősz körül már a következő évfolyamunkra kellene megkötnünk ugyanezeket a szerződéseket, de ilyen létbizonytalanságban nem tudjuk, mi lenne a felelős döntés ezzel kapcsolatban – vázolta fel a helyzetet a főszerkesztő-helyettes, aki Jász Attila (Csendes Toll) főszerkesztővel, Papp Mátéval, a költészet és Szénási Zoltánnal a próza rovat vezetőjével, valamint további 47 szerzővel, szerkesztővel, munkatárssal írta alá a nyílt levelet, amelyet segélykiáltásként is értelmezhetünk.

 

Ebben többek között arról írtak, hogy segítséget és méltányosságot kérnek, hogy az 51 évet megélt nyomtatott lapnak ne kelljen megszűnnie, és teljesen más módon (online) átalakulnia. „A nyomtatott megjelenést fontosnak és más (internetes stb.) módon pótolhatatlannak tartjuk. Segítséget és méltányosságot kérünk a nyilvánosságtól, hogy megmaradhassunk” – fogalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában